Portóban ülésezett a CARPE vezető testülete
Portóban tartott ülést a Consortium on Applied Research and Professional Education (CARPE) konzorcium vezető testülete. Az eseményen a Debreceni Egyetemet Csernoch László tudományos rektorhelyettes és Varga Zsolt tudományos igazgató képviselte.
A Debreceni Egyetem (DE) 2015-ben csatlakozott a CARPE nemzetközi szervezetéhez - Alkalmazott Kutatási és Szakképzési Konzorcium, amelyet olyan egyetemek hoztak létre, amelyek profiljában az alkalmazott kutatások meghatározó szerepet játszanak. És bár ezek az intézmények nem az adott ország fővárosában működnek (Hamburg, Utrecht, Glasgow, Porto, Turku, Valencia), méretüket és súlyukat tekintve hazájuk legjelentősebb felsőoktatási intézményei közé tartoznak.
A vezetői találkozón Csernoch László rektorhelyettes előadást tartott a doktori képzés szervezésében és működtetésében követendő jó gyakorlatokról.
-A felsőoktatás jövője a hálózatosodásé, az egyetemek kutatócsoportjai között kötött együttműködéseké. A CARPE keretében már eddig is számos projekt létesült a DE Bölcsészettudományi (BTK), Egészségtudományi, Gazdaságtudományi, Informatikai, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási (MÉK), Műszaki, valamint Természettudományi és Technológiai Kar együttműködésével. Ezek – egyebek mellett – a társadalmi integráció, a fenntarthatóság, a közlekedésfejlesztés, az adatmenedzsment területén valósultak meg – hangsúlyozta Csernoch László.
Az ülésen áttekintették továbbá a konzorcium feladatait a következő időszakra, különös tekintettel a 2025 májusában ugyancsak Portóban rendezendő CARPE konferenciával kapcsolatos teendőkre.
A vezetőségi ülés mellett Special Interest Groups (SIG) Fórumot is tartottak, amelyen a tudományterületi munkacsoportok vezetői mutatták be az elmúlt időszakban végzett tevékenységüket és ismertették a következő időszak munkaterveit.
A DE delegációjának tagjaként Csoba Judit, a BTK Politikatudományi és Szociológiai Intézet professzora a társadalmi kihívások munkacsoport (Societal Challenges SIG) vezetőjeként, valamint Veres Szilvia, a MÉK egyetemi tanára az élelmiszer munkacsoport (Food SIG) társ-vezetőjeként ismertette eredményeiket.
Sajtóközpont - BZs