Több mint 90 kiállító – rekord a Hello Szakmán

Hőkamerás autó, rendőrségi bemutatók, bankbusz, robotok, kísérletek – szinte végtelen a sora a programkínálatnak. Három helyszínen várja az érdeklődőket hétfőn és kedden a Hello Szakma! – Út a jövőbe pályaorientációs kiállítás. A szervező Debreceni Szakképzési Centrum az előzetes regisztrációk alapján mintegy 4000 látogatóra számít a két nap alatt.

A rendezvény már negyedik alkalommal tért vissza a Nagyerdő szívébe. A DSZC 11 intézménye és vállalati partnerei mellett Debrecen és a régió egyéb iskolái is bemutatkoznak. A rendezvény fontos vezérgondolata, hogy mindannyian együtt dolgozunk a cívisváros munkaerőellátásának kinevelése érdekében. Idén három kiemelt partnere is van a rendezvénynek: a Debreceni Egyetem, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara.Fontos hívószavak a képzés, átképzés, továbbképzés – a rendezvény várja a középiskolai pályaválasztás előtt álló fiatalokat, és a tanulni vágyó felnőtteket is. A DSZC 11 intézményének kínálatában: 20 ágazat 80 szakmája mutatkozik be.

A Hello Szakma! hétfői megnyitóján Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta: immáron hagyomány, hogy ilyenkor Debrecenbe érkezik. Úgy véli, a rendezvény fontos információátadásnak ad helyszínt. Az új szakképzési rendszer elért eredményeit sikerként értékelte. Elmondta, technikumba már jóval többen jelentkeznek, mint gimnáziumokba, mivel a technikumok a mérnökképzés előszobái is egyben, és számtalan ágazat van, amely megteremi a továbblépés lehetőségét. Kiemelte, a hároméves szakképző iskolai képzések során pedig olyan mesterségeket szerezhetnek a tanulók, amelyek szintén karrierutakat kínálnak.

Papp László polgármester a rendezvény megnyitóján úgy fogalmazott: csak szét kell nézni a rendezvényen, egyből levonhatóak a következtetések, hogy az oktatás és a gazdaság is virágkorát éli Debrecen városában. Rámutatott, a gazdaságfejlődéshez szükség van a szakképzés dinamikus fejlődésére is, amelyet a Debreceni Szakképzési Centrum létszámnövekedése jól mutat, ugyanis a 2015-ös indulás óta 7500-ról 13000-re nőtt. Elmondta, a világ számos meghatározó cége jelen van a cívisvárosban, A Hello Szakma a város egyik legkiemelkedőbb jelentőségű eseménye, ahol találkozási lehetőséget adnak egymásnak a különböző szereplők, hogy közösen egy szebb, dinamikusabb jövőt tudjunk építeni.

 Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a „Hello fiatalok, Hello Szakma” felütéssel kezdte köszöntőjét, rámutatott, több szervezeti egységgel vannak jelen a rendezvényen. Úgy fogalmazott: „A Debreceni Egyetem nem egy önállóan álló bástya, hanem egy integráns része a gazdaságnak és a város életének”. Kiemelte, a DSZC-vel az évek során egyre szorosabbra fonódik a kapcsolat, a felvételi rendszer is úgy alakul, hogy a technikumban tanuló fiatalok könnyebben el tudják érni a maximális pontot az egyetemi felvételi eljárásban, emellett az okleveles technikusképzésnek köszönhetően előre krediteket is gyűjthetnek.
 Mindig van lehetőség a továbblépésre: a technikumi és a mérnökképzést követheti akár a tudományos szint.

Idén elindultak a DSZC rendészeti és közszolgálati képzései, ennek jegyében a rendezvény egyik kiemelt partnere a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A megnyitón a megyei szervezet részéről Dr. Gyurosovics József rendőr dandártábornok volt jelen. A rendőrség széles spektrumban van jelen a rendezvényen, mások mellett fegyverzettechnikai- és bűnügyi technikai-, lovas- és kutyás bemutatókkal A rendezvényen elhangzott: Magyarországot a világ 14. legbiztonságosabb országaként tartják számon a globális biztonsági index (GPI) alapján. A szervezetnél úgy vélik, a biztonság a jövő záloga, ezzel a témakörrel is ismerkedhetnek az érdeklődők.

Tirpák Zsolt a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja úgy fogalmazott: „Álmodjunk jövőt, építsünk együtt karriert”, a kétnapos programsorozat arról szól, hogy az álmokból megépítsük a biztos jövőt, hiszen akkor tudunk jó döntést hozni, ha nagy információs kelléktár áll a rendelkezésünkre – tette hozzá. A kancellár elmondta: a Hello Szakmán alkalom nyílik a találkozásra, információgyűjtésre. Kiemelte, az elmúlt évek fejlődése köszönhető egyrészt a fenntartó szabályozásának, másrészt úgy véli, szükség van egy kiváló városra, a maga gazdasági környezetével, ahol boldog jövőképre lelhetnek a fiatalok. Tirpák Zsolt köszönetet mondott a rendezvény kiemelt partnereinek és kiállítóinak. Kiemelte, a karriertámogatás csak közösen valósítható meg, mert meg kell mutatnunk, hol hasznosulhat a megszerzett tudás. Együtt tudunk csak jövőképet rajzolni az itt élők számára.

A délután folyamán a pedagógusoknak szervezett konferenciát a DSZC, melyet Szilagyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója és Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója nyitottak meg. A főigazgató rámutatott a továbbtanulás lehetőségeire, a pályaorientáció fontosságára, és a debreceni oktatási szereplők összefogására. Türk László köszöntőjében arra biztatta a pedagógusokat, hogy minden gyereknek igyekezzenek segíteni abban, hogy rátaláljanak a saját kincsükre, legyen szó jó kézügyességről, matematikai vagy történelmi rálátásról, esetleg sporttehetségről. A tanárok feladata, hogy egy kincskereső térképen végigvezessék a gyerekeket a saját útjuk, karrierútjuk felé.

A konferencia során három színvonalas előadást hallgathattak meg a jelenlévők:

 „Közszolgálati életpályák” Gyimesiné Kocsis Anita rendőr őrnagy, Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat Utánpótlás-tervezési és Toborzó Alosztály

 „A szakképzés lehetőségei a pályát választó diákoknak” Farmasi József főigazgató-helyettes, Debreceni Szakképzési Centrum

 „A duális képzés lehetőségei” Vásárhelyi Sándor oktatási és képzési osztályvezető helyettes, Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara