Lesz miből válogatni: programok az idei Campus Fesztiválon

Közel 300 fellépővel startol hamarosan a 16. Campus Fesztivál, mely 21 helyszínen várja izgalmas programokkal a látogatókat. A hazai és nemzetközi sztárok mellett idén is több debreceni kötődésű formációt láthat majd a közönség. Süli András programigazgató volt a Helló Debrecen! című műsorunk vendége, aki a rendezvény kínálatáról számolt be.

Július 24-én kezdődik a cívisváros legnagyobb zenei-kulturális eseménye, mely ebben az évben is tovább bővíti repertoárját a Nótaudvarral, mely immár a fesztivál 21. helyszíne. Itt többek között szerdán fellép majd a Hajdú Táncegyüttes és nótaesteket is tartanak. Bár a többi helyszín nem változott tavalyhoz képest, de természetesen idén is készül programfüzet, melyben – a látogatók könnyebb eligazodását segítendő – egy térkép is helyet kap. Süli András elmondása szerint gyakorlatilag minden talpalatnyi helyet megtöltöttek már programmal: „ha akarnánk se tudnánk helyszínt bezsúfolni a területre” – jegyezte meg.

A Campus Fesztivál helyszínei

Ha csak a zenei felhozatalt nézzük, 295 produkció lép fel a színpadokon, sőt egyesek többször is kiállnak a közönség elé, a Tankcsapda például háromszor. A nagyszínpadon hazai (Follow The Flow, Dzsúdló, Azahriah vagy Majka) és nemzetközi (Gayle, Dimitri Vegas & Like Mike vagy Rita Ora) sztárokat láthat a közönség mind a négy napon. Süli András szerint „a fesztivál ilyen szempontból organikus fejlődést mutat: már mindegyik napon van egy-egy komoly nemzetközi sztárfellépő, ami egyértelműen a színvonal emelkedését jelzi.” Összesen 13 országból érkeznek előadók, Kanadából, Oroszországból, de még Trinidad és Tobagoból is, és elektronikus zenéltől a metálig igen széles zenei palettából válogathatnak az érdeklődők.

Emellett azonban

ahogy a nemzetköziség, úgy a debreceniség is megjelenik a Campus Fesztivál programjában

– tette hozzá a programigazgató. A helyi és debreceni kötődésű zenekarok és előadók is megmutathatják magukat az eseményen: összesen 65 produkció lesz hallható a négy nap alatt, a legtöbbjük a Made in Debrecen Színpadon lép fel. Fontos helyszín lesz a második számú nagyszínpad is, ahol feltörekvő előadók kapnak majd lehetőséget.

A programigazgató kiemelte, a szervezőknek célja „olyanokat is elhívni a Campusra, akik más fesztiválokon nem lépnek fel a nyáron, azokat, akiket kvázi nem láthatsz minden héten.” Ide tartoznak például az Amorf Ördögök, akik hét évnyi szünet után álltak össze ismét, és csak itt koncerteznek. A Thy Catafalque nevű magyar avantgard metál zenekar is ilyen: őket külföldön ismerik jobban annak ellenére, hogy több mint tíz évig nem is léptek fel, csak lemezeket adtak ki. Két éve kezdtek koncertezni, és idén kétszer állnak a hazai közönség elé, ebből az egyik a Campus Fesztivál.

Kép forrása: CAMPUS FESZTIVÁL official.