Mozdulj, Debrecen! programhelyszín az Epreskerti Általános Iskolában is

A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Széles Diána alpolgármester, Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója, Piros Zoltán önkormányzati képviselő és Gondáné Fórián Csilla intézményvezető az Epreskerti Általános Iskola nemrég átadott új tornacsarnokában 2024. május 30-án.

Széles Diána elmondta, hogy a Mozdulj, Debrecen! mozgalom beltéri programhelyszínei sorában ez a 17. Külön is megköszönte az iskola intézményvezetőjének, hogy sportolóként a kezdetektől támogatja a mozgalmat, s szívén viseli annak ügyét is, hogy minél többen sportoljanak, minél több gyerek sportoljon. Az Epreskeri Általános Iskola mind támogató közege, mind immár fantasztikus infrastruktúrája miatt kiválóan alkalmas arra, hogy a déli városrészben a Mozdulj, Debrecen! mozgalom programjainak is otthont adjon. Ezen kívül Piros Zoltán önkormányzati képviselő is közvetítette az e városrészben élők igényét arra vonatkozóan, hogy számukra is gyaloglási távolságra legyen megközelíthető egy olyan hely, ahol a mozgalom beltéri mozgásformáinak alapprogramját – gerinctorna, jóga – gyakorolhatják. Ez a lehetőség a mozgalom elmúlt több mint két és fél éve alatt mára egyébként szinte minden városrészben adott lett, s összességében gyakorlatilag minden hétköznapon, rendszeresen, mindenkinek a saját fizikai állapotának, edzettségének, fittségének megfelelő szinten, ingyenesen elérhető. S ami talán a legfontosabb – hangsúlyozta Széles Diána –, hogy a programokon való részvétel nyomán igazi, egymásra odafigyelő, egymással foglalkozó, törődő – s ami ennél is több – egymást motiváló tagokból álló közösségek alakulnak ki. Több mint 70 ezren vettek részt eddig a Mozdulj, Debrecen! programjain. Ők azt érzik, hogy tartoznak valahová, a város ebben a formában is gondoskodott róluk, s az a legfontosabb visszajelzés, ha boldog embereket láthatunk, akikért öröm építeni ezt a várost – hangsúlyozta az alpolgármester. Azt is kiemelte, hogy a Mozdulj, Debrecen! mozgalmat immár a város, a Debreceni Egyetem, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet, valamint a Debreceni Tankerületi Központ közös programjának lehet tekinteni, hiszen a tankerület az iskolaprogramon túl is mindenben támogatja ezt a kezdeményezést, amely a debreceniek jobb életminőségét szolgálja.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója szavai szerint a Mozdulj, Debrecen! mozgalomhoz hasonlók több helyen is léteznek az országban, de olyan, amelyik az év mindegyik hónapjában, s ilyen sok programot biztosít, mint a debreceni, s ezen kívül ingyenesen – nincs sehol másutt. Ennek a programnak tehát az egyik lényeges eleme a folyamatosság. Papp Csaba is megköszönte a tankerületi központ igazgatójának, hogy az iskolák vezetői lehetőséget kaptak arra, hogy megnyissák intézményeiket a Mozdulj, Debrecen! programjai és az érdeklődők számára. Az eredeti feltevés az volt, hogy a város sűrűn lakott területein van nagyobb igény a rendszeres mozgási lehetőségek biztosítására. Aztán kiderült, hogy a kertes városrészekben is igen hamar nagy sikert aratnak a mozgalom programjai – ugyanis az ott élők is igényelték az ily módon kialakuló közösségeket, megérezték ezeknek a közösségeknek az erejét. Papp Csaba biztos benne, hogy ez a gyönyörű tornacsarnok is pillanatok alatt meg fog telni mozogni vágyókkal. Az Epreskerti Általános Iskola (Epreskert utca 80.) tornacsarnokában 2024. június 3-tól hétfőn és szerdán 17.00 és 18.00 óra között gerinctornára kerül sor, valamint aerobikóra is indul hétfőnként 18.00 és 19.00 óra között. Szerdán és pénteken zumbaórára várják az érdeklődőket 18.00 és 19.00 óra között, pénteken 17.00 és 18.00 óra között pedig jógaóra lesz.

Piros Zoltán önkormányzati képviselő elmondta, hogy büszkén, ugyanakkor kissé irigykedve figyelte a közösségi médiában és a különböző híradásokban, hogy milyen nagyszerű programsorozat van kibontakozóban Debrecenben, milyen nagyszerű programok zajlanak a különböző városrészekben. Büszke volt rá, mint önkormányzati képviselő, de picit irigykedve is nézte mindezt, mivel a körzetében, a déli városrészben, a 10-es választókörzetben nem volt megfelelő helyszín ehhez a remek programhoz. A képviselő szavai szerint az elmúlt időszakban nagyon sokat keresték meg azzal a kérdéssel, hogy mikor lesz már lehetőségük itt is mozogni. Ez a helyzet megváltozott az epreskerti tornacsarnok elkészültével, amely nem csak egy iskolai tanórai helyszín, hanem igazi közösségi tér, a találkozások színtere, ahol városrészek – a Tégláskert, az Epreskert, a Boldogfalvi kert – lakói, gyermekek, szülők, pedagógusok, s most már mozogni, rekreálódni vágyó debreceni polgárok is találkozhatnak, közösségek épülhetnek a sport, az egészséges életmód jegyében. Mindenkit várnak tehát az epreskerti tornacsarnokban a Mozdulj, Debrecen! programjai!  

Gondáné Fórián Csilla, az Epreskeri Általános Iskola intézményvezetője szerint a Mozdulj, Debrecen! mozgalom egyáltalán nem áll távol iskolájuktól. A mozgalom gyerekeknek szóló iskolaprogramját a múlt év őszén fantasztikus sikerrel indították el, s a gyerekek azóta sem unták meg: egyre több diák jelentkezik, hogy szeretne részt venni a programokon, mozogni, élvezni a sportot. Gondáné Fórián Csilla nem titkolt reménye az, hogy a Mozdulj, Debrecen! beltéri programjain diákjaik szülei, nagyszülei vesznek majd részt, ezáltal példát mutatva a jövő generációinak, s ennek nyomán a gyerekek is egyre lelkesebben fognak részt venni a testnevelési órákon. Az igazgató abban is bízik, hogy a tornacsarnok sportoló, edzéseken résztvevő gyerekeket is tud majd fogadni. Gondáné Fórián Csilla Kodály Zoltán egyik gondolatát is felidézte, miszerint minden nemzetnek két legfontosabb iskolai tantárgya van: az egyik a testnevelés, a másik az ének. Az a nemzet, melynek tagjai fizikailag, testileg épek és a lelkük rendben van – amit az ének, a zene biztosít – azzal a nemzettel nem lesz gond. Ez nagyon fontos üzenet, melynek továbbvitelét a Mozdulj, Debrecen! zenés tornái is jól szolgálják.

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom programjainak részleteiről a https://mozduljdebrecen.hu/  és a https://gondoskodovaros.hu/  internetes oldalakon lehet tájékozódni.