Ne dobd ki a halloweeni töklámpást az erdőbe, komposztáld!

A Halloween napjaink egyik legfontosabb és legnépszerűbb őszi ünnepévé nőtte ki magát. A világ számos országában hódít valamilyen beöltözős verziója, amely a gyerekek számára egyszerre borzongató és szórakoztató.

A Halloween szimbólumai a töklámpások, melyek az ünnep szellemiségében általában ijesztő alakot öltenek.

De hogyan fogjunk neki a töklámpás faragásának?

Miután levágtuk a töklámpásunk kalapját, célszerű a belsejét kivájni. Ezután már csak a fantáziánk szabhat határt annak, milyen formát öltsön a Halloween tökünk. Van, aki sablont készít, s van, aki szabad kézzel rajzolja fel a mintát a tökre faragás előtt, de vannak olyan ügyes kezű faragók is, akik mindenféle sablon vagy minta nélkül, egyből nekivágnak a faragásnak. 

De nem csak ijesztő formát lehet készíteni, bármilyen nekünk tetsző motívumot vájhatunk a halloweeni tökünkbe, amely aztán a lakásunk, vagy éppen az udvarunk dísze lesz. Hogy megkönnyítsük a faragást, érdemes éles kést használni a töklámpás figuránk kialakításához. A gyerekek aktív szereplői lehetnek a faragásnak, de iskolás kor előtt mindenképp kell a szülői segítség és a szigorú felügyelet. A halloweeni tökfaragás nagyon szórakoztató, közös családi móka lehet, és az is! Miután kivájtuk a kívánt formát, tegyünk egy mécsest a tök belsejébe, amelynek köszönhetően elnyeri ijesztő, ünnepi fényét.

DE, mint minden ünnep, ez is véget ér. Ilyenkor, az addig díszként szolgáló töklámpások a kukában, vagy éppen az erdőben, a természetben kötnek ki.

A Halloween tök nem való a természetbe – hívják fel a figyelmet a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai:

„A takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. A vadállatok egy része ugyan elfogyasztja (pl. a mindenevő vaddisznók), de más fajok megbetegedhetnek tőle. A faragott tökben gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, a mécsesek műanyag, fém részei, melyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak.” – írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a közösségi oldalán.

A rothadó tökökkel teleszórt erdő amúgy sem túl szép látvány. A debreceni ökomenedzserek azt javasolják, hogy aki teheti, a töklámpást komposztálja kertjében, vagy tegye bele az elszállításra váró zöldhulladékba. Azonban nem feledkezhetünk meg a töklámpások megvilágítására szolgáló gyertyáról, a mécses maradékokról, díszekről sem, amiket vegyünk ki a tökből és helyezzük a kommunális hulladékba. 

futureofdebrecen.hu