Kukoricával az egészségünkért

A Debreceni Egyetem kutatóinak vizsgálatai szerint a csemegekukorica-fogyasztás nem növeli az elhízás vagy a diabétesz kockázatát, magas lutein- és zeaxantintartalma révén ugyanakkor hozzájárulhat a szem egészségének megőrzéséhez, illetve bizonyos kognitív képességek javításához. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Általános Orvostudományi Kar közös négyéves kutatási programjának eredményeiről pénteken számoltak be a szakemberek.

A csemegekukorica a hazánkban termesztett legfontosabb szántóföldi zöldségnövény, termesztése kedvező ökológiai feltételeket és intenzív agrotechnikát igényel. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK), valamint az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) most záruló kutatási projektjének célja az volt, hogy olyan komplex technológiai modelleket dolgozzon ki, melyek elősegítik a csemegekukorica termésmennyiségének növelését, valamint olyan minőségi alapanyagot - healthy food - állítson elő, amely az emberi egészség megőrzését és javítását támogatja.

-A programban három üzemben, szántóföldi kisparcellás, valamint mezoparcellás körülmények között vizsgáltuk öntözött, illetve öntözetlen feltételek mellett a különböző termesztéstechnológiai rendszerek csemegekukorica termésére és minőségére gyakorolt hatását. Eredményeinkről elmondható, hogy a program utolsó évében beállított általános, intenzív és szuperintenzív modellek esetében átlagosan hektáronként 27-29 tonna termést tudtunk előállítani. Kijelenthető tehát, hogy a kutatási-fejlesztési projekt valamennyi vállalt feladata, célkitűzése maradéktalanul teljesült a négyéves periódusban - mondta a program értékelése kapcsán Pepó Péter, a program szakmai vezetője, a DE MÉK Növénytudományi Intézet egyetemi tanára.

Csajbók József, a Növénytudományi Intézet vezetője kiemelte: csaknem 20 genotípus közül választották ki azt a négy, majd az utolsó évre két csemegekukorica-genotípust - Tyson, Dessert R78 -, melyek kis- és mezoparcellás tesztelése, illetve üzemi vizsgálatai eredményeként, részletes ökonómiai elemzései alapján megállapítást nyert, hogy a csemegekukorica jövedelmező termesztése intenzív agrotechnikát igényel, melynek két súlypontos eleme a tápanyag- és vízellátás szakszerű és hibridspecifikus megvalósítása.

A DE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet kutatói a csemegekukoricában található lutein és zeaxantin hatásait vizsgálták egyebek mellett a retina-károsodások, az időskori szemkárosodások és más időskori betegségek, mint a kognitív hanyatlás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében.