A Malter Filmfesztivál szombati programja

A debreceni Apolló moziban kerül megrendezésre a Malter Filmfesztivál kétnapos díjátadója, ahol az ország legizgalmasabb rövidfilmjei és alkotói versengenek a fesztivál legnagyobb elismeréseiért.

A szombati versenyfilmek programja.

Malter Filmfesztivál 2024
2024. október 18-19.
Apolló mozi, Kertész Mihály-terem

 

Október 19. szombat
 
13:30
Kitekintő blokk – Nemzetközi filmek

 
 My Unborn Son (r. Fazekas Gyöngyi) – Finnország (19 perc)
Nóra élete egyik legfontosabb döntése előtt áll: anyává váljon-e vagy sem. Egy élethű szimuláció segítségével találkozik a lehetséges gyermekének mesterséges intelligencia verziójával. Mit fog Nóra látni, amikor a meg nem született fia szemébe néz?
 
 Impasse (r. Nicolas Reza op: Szentgáli Csaba - Lengyelország (16 perc)
Piotrek-et megtámadja néhány srác az iskolájából. Az eset után találkozik Arek-kel, egy taxisofőrrel, aki úgy dönt, hogy segít neki, és hazaviszi. Az útjuk során a taxisofőr egy különleges ajánlatot tesz a fiúnak.
 
 Haircut (r. Shan Meng op: Szentgáli Csaba) – Lengyelország (12 perc)
Egy idős hegesztőmunkás belefáradt az ismétlődő, változatlan életébe. Egyszer az életében úgy dönt, hogy elhagyja a várost, ahol évtizedekig élt. Természetesen nehéz búcsút venni. Végül ráveszi magát, hogy meglátogassa rég nem látott lányát, aki egy elismert fodrász.
 
 Atonement (r. Pat Suveg) – Kanada (9 perc)
1944-ben, Budapest hajnalán Rózsa arra ébredt, hogy a Nyilaskeresztes milicisták kiirtják a város zsidó lakóit. Átszökik a szomszéd lakásba, hogy megmentse azt a kislányt, akit a halálosztagok kihagytak. Visszatérve biztonságba, saját lakásukban rájön, hogy a milicisták elkerülték a kislány csecsemő testvérét is. Újra kockáztatva életét, hogy megmentse a babát, elkapják a közbenjárásáért. Pap segítségét kéri, noha ő maga is keresztény nő, mégis a Duna partjára kísérik.
 
 Lust for freedom – Vágy a szabadságra (r. Jakub Zajac) – Vietnám (9 perc)
Egy fiatal fiú próbál menekülni a családon belüli erőszak elől. Úgy látja magát, mint egy madár, aki csapdába esett egy ketrecben. Egy ötlettel áll elő, amelyről úgy hiszi, hogy kiszabadítja őt.
 
 Les garçons dans l'eau (r. Pawel Thomas Larue) – Franciaország (40 perc)
A nyár vége a breton parton. Oscar meghívja baráti társaságát, hogy töltsenek egy hetet nagyszülei házában. Évek óta nem járt gyerekkori otthonában - mióta nyíltan vállalta, hogy transz fiú. A tengerparton a banda találkozik Malóval, egy jóképű helyi sráccal, aki szintén transz. A történet róluk szól, és arról, hogyan fordítja fel az életüket ez a találkozás.
 
15:30
 Pragma (r. Szelestey Bianka) – 29 perc
Juli családi születésnapot szervez imádott lányának, Lilinek, aki éppen azzal küzd, hogy senki ne vegye észre, hogy rosszul van az anyja főztjétől. Történetük arról mesél, hogyan rombol a figyelmetlen szeretet generációkon keresztül.
 
 Narancs (r. Horváth Nóra) – 15 perc
Narancs egy boszorkányos öregasszony. Növényekből készít orvosságokat, ezekkel segíti a falubelieket. Kunyhója csendjét és gyógynövényszagú életét a mező tulajdonosa háborgatja.
 
 Hátsó ülés (r. Győri-Dani Balázs) – 16 perc
Nem tudjuk utólag átadni a helyünket a villamoson. Nem tudjuk utólag semmissé tenni a sértő szavainkat. A néni a három zacskóval már hazaért fáradtan, miután végig állt a villamoson. A testvérünk már magába fordult a szobájában a dühös szóáradattól. A lelkiismeretfurdalást enyhítheti egy bocsánatkérés, egy jótett. Talán legközelebb, ha fáradtak vagyunk, akkor is átadjuk a helyünket, talán legközelebb veszünk egy mély levegőt és a frusztrációnkat nem a testvérünkön töltjük ki.
 
 Szégyenfolt (r. Riba Gery) – 20 perc
Soma megpróbálja elmondani élete bűntényét a szüleinek, mielőtt valaki más felfedné a bűnét.
 
 Metronóm (r. Lehr Juhász Péter) – 19 perc
András nehezen talál utat egyedül nevelt lányához, miközben mindketten saját mindennapjaik kihívásaival szemben próbálnak talpon maradni.
 
17:30
 
 Versenyfilmek - 4. blokk 

 
 Melange (r. Králl Kevin) – 30 perc
Egy középkorú színész útnak indul a saját filmpremierjére. A bemutatót és a filmszerepet karrierje régóta vágyott beteljesülésének reméli, azonban az ünneplést beárnyékolja az édesapja halála, akit pár nappal az esemény előtt veszít el. A színészt egy fiatal sofőr szállítja el a bemutatóra, akinek az utazás alatt megnyílik az apjával való kapcsolatáról.
 
 Préda (r. Sztepanov Márkó) – 30 perc
Egy isten háta mögötti benzinkúton, éjszakai műszakban dolgozó sráchoz betér egy magányosan utazó lány. A fiú elkezdi megkedvelni rejtélyes vendégét, viszont nem sejti, hogy a lány sötét titka mindkettejüket veszélybe sodorja.
 
 Miután kihánytad a vattacukrot (r. Varga Anna Boglárka) – 11 perc
Vilmos a kamaszfiúk rendíthetetlen meggyőződésével és makacsságával minden erejét összeszedve a szülei ellen harcol. Egyetlen vágya, hogy elköltözzön otthonról, a szüleivel azonban végül arra a megállapodásra jutnak, hogy előbb menjen el pszichológushoz. A pszichológus, felismerve a fiú makacsságát, egy kevésbé direkt eljárást, a tudatalatti emlékeket és vágyakat előhívó hipnoterápiás módszert alkalmazza. A pszichológust és a fiút is megdöbbentik a tudatosan vezérelt jeleneteket meg-megszakító, hirtelen előtörő látomások, amik által Vilmos más fényben kezdi látni a szüleit.
 
 Cicaharc (r. Varga Gábor) – 18 perc
Két idős, magányos falusi néni egy kandúr macska kegyeiért küzd. Ebben a szerelmi háromszögben rivalizálásuk célja, hogy egyikük se maradjon egyedül. Ahhoz viszont fegyverszünetet kell tartaniuk, és rájönni hogyan oldják fel magányukat.
 
19:00
 Reposzter - Alternatív filmplakát megnyitó (előtér) 
 
19:30
 Díjátadó ünnepség és a győztes filmek vetítése