Tim Robbins és társulata Debrecenben

Az Oscar- és Golden Globe-díjas hollywoodi színész, Tim Robbins és társulata megérkezett a cívisvárosba. A The Actors’ Gang szeptember 18-án és 19-én is bemutatja a Tupsy Turvy, magyarul Ramazuri címet viselő darabját a Csokonai Nemzeti Színházban, melynek szerzője és rendezője is A remény rabjai főszereplője.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Máttyássy Szabolcs, a színház igazgatója kiemelte,

ez egy egyedülálló helyzet, amelyre sohasem volt példa a város életében.

Hozzátette, mindössze másfél hónap alatt szervezték meg, hogy a The Actors’ Gang itt, Debrecenben léphessen fel. Az előadások angolul zajlanak majd, de lesz magyar nyelvű feliratozás, valamint a darabok legvégén lehetőség nyílik rá, hogy a nézők – tolmács közreműködésével – kérdezhessenek is a rendezőtől.

Papp László polgármester elmondta, hogy nagy öröm és megtiszteltetés, hogy Tim Robbins társulata a városban lép fel. Hangsúlyozta, Debrecen több kulturális fejlesztést is végrehajtott az elmúlt időszakban, többek között a Csokonai Nemzeti Színházat is felújították.

Azt gondolom, hogy a megújult épület méltó helye lesz a The Actors’ Gang társulatának

– tette hozzá.

Tim Robbins, a darab rendezője mindenekelőtt megköszönte, hogy a debreceni közönség előtt léphetnek fel. Az Oscar-díjas színész elmondta, hogy mindig jó érzéssel tölti el, ha egy városban fontosnak tartják a művészetet, hiszen a „kultúra alapvető fontosságú egy nemzet életében.” A színház jelentőségét abban látja, hogy „képes felemelni az embereket a szomorúságból, motiválni tudja őket, hogy jobb állampolgárok legyenek, és képes inspirálni a jövő generációit.” Ugyanakkor megjegyezte, sokszor előfordul, hogy a színházat egyfajta plusz dologként kezelik, nem tulajdonítanak neki akkora jelentőséget, mint amivel valójában rendelkezik.

Robbins újságírói kérdésre mesélt a Ramazuri című darab inspirációiról. A Covid-járvány időszakában született mű – a rendező elmondása szerint – alapvetően egy súlyos aggályt fogalmaz meg:

az emberek túlságosan megosztottak, holott sokkal több közös van bennünk, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen az emberi mivoltunk összeköt minket.

A darab azt a kérést teszi fel, hogy miért vannak olyan erők, amik megosztanak minket és kik vagyunk mi, mikké válunk, ha megosztottak leszünk. „Ám a legfontosabb kérdés, hogy mindezek után hogyan tudunk továbblépni” – emelte ki Tim Robbins. A világjárvány idején, a lezárások időszakában ugyanis szinte megszűntek a találkozási pontok és valami alapvetően elromlott: „mindenki a saját algoritmusát követte, vagyis csak olyanokkal beszéltünk, akik egyetértenek velünk, ami egyszerűen egészségtelen” – szögezte le.

A fent említett előadásokat szerdán és csütörtökön is 19 órától tekinthetik meg az érdeklődők, további információ: csokonaiszinhaz.hu.

Kiemelt kép: Facebook.