Száz éves a debreceni gyermekklinika

Centenáriumi tudományos ülésen emlékeztek meg arról, hogy száz évvel ezelőtt kezdte meg működését a debreceni Gyermekgyógyászati Klinika. Északkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legfontosabb gyermekellátó egészségügyi intézményében csaknem 100 orvos és 350 ápoló, szakdolgozó fáradozik a beteg gyerekek gyógyításán.

A debreceni Gyermekgyógyászati Klinika 1924. november 6-án nyitotta meg kapuit. Létrehozásához Debrecen városa adta a telket, az építkezéshez a polgárok adományokkal járultak hozzá. A csütörtökön tartott centenáriumi tanácskozáson köszöntőt mondott a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Kossa György felidézte: a gyermekklinikán tett látogatása során, azt tapasztalta, hogy a munkatársak kiemelkedő színvonalú, sokrétű és elismerésre méltó munkát végeznek, ahol a szülők részesei a gyógyító csapatnak. 

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma mindent megtesz azért, hogy az egyetem vezetésével és a várossal összefogva a következő száz év során is stabil gyermekklinika működjön. Azt kívánom, hogy az épület legyen az oktatás és a tudomány kiszolgálója, a gyógyítás pedig egy új, komplex egyetemi kórházban történjen – fogalmazott Kossa György. 

A Gyermekgyógyászati Klinika meghatározó szerepét hangsúlyozta Szabó Zoltán professzor is, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke az egyetemi egészségügyi ellátórendszer zászlóshajójának nevezte az intézményt.

A múlt megőrzésének és a jelen töretlen fejlesztésének igényével tisztelgünk a nagy múltú klinika egykori és jelenlegi igazgatói előtt és az általuk teremtett szilárd szakmai alapokra támaszkodva dolgozunk ma is a legfőbb és legmagasztosabb cél, a beteg gyermekek gyógyulása érdekében – jelentette ki Szabó Zoltán professzor.

A DE KK elnöke a gyermekgyógyászatot érintő fejlesztésekről is beszámolt: három hónapja adták át a gyermekklinika égisze alatt működő új Gyermeksürgősségi Központot, ahol már meg is kezdődött a gyermeksebészeti ellátás is.  

Gyermekgyógyászati ismeretek nélkül orvosi diplomát a világon sehol nem lehet kiadni, mivel ezen a tudományterületen sokszor éles helyezetekben kell az orvosoknak helytállni – emlékeztetett Mátyus László professzor. A DE Általános Orvostudományi Kar dékánja hozzátette: a szenvedő gyermek látványához nem lehet hozzászokni, kezelésük komoly felkészültséget igényel, de a debreceni gyermekklinikán olyan elhivatott emberek dolgoznak, akik alkalmasak nehéz feladatok megoldására.