Ázsia a Nagyerdő szívében: Kínai Őszközépünnep és Pandanapok a Zoo Debrecenben

A Debreceni Egyetem Konfuciusz Intézetével közösen, először rendez Kínai Őszközépünnepet és Pandanapokat a Debreceni Állatkert szeptember 14 és 15-e között, ahol egy szelet Ázsiát hoznak majd el a látogatók számára a Nagyerdő szívébe. A Kínai Őszközépünnep és Pandanapok célja, hogy a látogatók mélyebben megismerhessék Kína természeti csodáit, hagyományait, valamint Ázsia kultúráját.

A rendezvény során a látogatók részt vehetnek interaktív bemutatókon. Többek között Mei, az idén már első születésnapját ünneplő vöröspanda kölyök első napjairól mesélnek gondozói, miközben a látogatók a vöröspandák etetésén is részt vehetnek, ahol érdekességeket hallhatnak ezekről a különleges állatokról. Az Ázsia élővilága iránti elkötelezettségét a Zoo Debrecen tovább erősíti azzal, hogy reményei szerint a jövőben tovább bővítheti állatállományát újabb ázsiai fajokkal. Jelenlegi ázsiai állatkert gyűjteményében már most is olyan különleges fajok találhatók, mint a fehérkezű gibbonok, ázsiai oroszlánok, kétpúpú tevék, észak kínai leopárdok, nagysándor papagájok és kékpávák.

A Zoo Debrecen a kis pandák bemutatásában és tenyész programjával kapcsolatban egy 10 éves igazi sikertörténetet tudhat maga mögött, és ennek folytatása lehet a nagy testvér bemutatása. Ezt a törekvést jelzi előre a CATL Cég Debrecen felajánlásából származó, a Virágkarneválon nagy népszerűséget szerzett virág panda család installációja, amely most a látogatók elé tárul. A CATL Debrecen munkáltatói márkaépítője, Piedl István így nyilatkozott az esemény kapcsán:

„Idén először vettünk részt a Debreceni Virágkarneválon, melyre egy nagyon inspiráló kompozícióval készültünk. A vállalat virágkocsiján is visszaköszönő óriáspandák ugyanis a kínai természetvédelmi szakemberek kitartó munkájának köszönhetően mára már nem tartoznak a súlyosan veszélyeztetett állatfajok közé. A CATL Debrecen hisz abban, hogy kemény munkával hasonló sikereket érhetünk el a fenntarthatóság és klímavédelem területén is. A virágkocsi óriáspanda családját örömmel adományozzuk a Nagyerdei Kultúrparknak, melynek köszönhetően az ide látogató családok és gyerekek is megismerkedhetnek ezzel a sikertörténettel.”

A rendezvény számos izgalmas programmal várja az érdeklődőket. A kreativitást kedvelő látogatók részt vehetnek a Pandakuckó kézműves foglalkozásain, illetve interaktív élményfestés keretében közösen alkothatnak egy kiállítható művet. Emellett a Panda mozi varázslatos természetfilmekkel várja az érdeklődőket, amelyek segítségével még közelebb kerülhetnek Ázsia lenyűgöző élővilágához. Szeptember 14-én, szombaton 15-21 óra között a Debreceni Egyetem kínai hallgatói tartanak zenés-táncos bemutatót. Kovács Erika a Debreceni Egyetem Bölcsész Tudományi Kar Konfuciusz Intézet Ügyvivő-szakértője megosztotta, hogy többek között hagyományos kínai öltözettel, tánccal, citerával és egyéb színpadi produkciókkal várják a látogatókat.

A Kínai Őszközépünnep és Pandanapokon Állatkerti belépővel minden programelem díjmentesen látogatható.