Jövőhéten kezdődik a Campus Fesztivál

A 2024. július 24-én kezdődő rendezvény négy este páratlan nagyerdei környezetben, korszerűen felszerelt ötcsillagos fesztiválhelyszínen várja ismét a látogatókat.

MINDEN KÖZÖNSÉGRÉTEGNEK JÁR A MAGA ÉLMÉNYE

A 2024. július 24-én kezdődő rendezvény négy este páratlan nagyerdei környezetben, korszerűen felszerelt ötcsillagos fesztiválhelyszínen várja ismét a látogatókat. A Campus ma már Magyarország egyik legnagyobb nyári kulturális eseménye, és mint a legnagyobb, magyar közönséget célzó fesztivál, teltházas nappal és a négy nap alatt összesen mintegy 118 ezer látogatóval zárta a 2023-as jubileumi rendezvényt. A közönség érdeklődése idén is töretlen, friss információ, hogy elővételben az eladható bérletek száma már korlátozottá vált, de a napijegyeket is érdemes korábban beszerezni, miután egy éve is eljött az a pillanat, amikor ki kellett tenni a fesztivál bejáratánál a megtelt táblát.

A visszatérő hazai fesztiválkedvencek mellett – Azahriah, Majka, Tankcsapda, Rúzsa Magdolna, ByeAlex és a Slepp, Ivan and the Parazol, Beton.Hofi, stb., stb. . - érdemes az eddiginél is jobban odafigyelni a hazai könnyűzenei szcéna számos izgalmas feltörekvő tehetségére. A kiemelt headlinerek koncertjeivel együtt fontos karakterjegye a Campusnak, hogy a hazai zenei élet közel teljes spektruma helyet kap, a Campuson ugyanúgy elfér az avantgard metal, mint a doomfolk, a roots reggae, egy shoegaze, ambient és cinematic elemeket vegyítő elektronikus zenei projekt, netán egy hosszú kihagyás után nemrég újjáalakult kultikus magyar hardcore zenekar. A 4 nap alatt 21 programhelyszín üzemel majd, ahol összesen 295 zenei előadó nézhető meg, ebből 65 debreceni kötődésű produkció.

Idén nőtt a külföldi előadók száma. 13 különböző országból, 16 nemzetközi fellépő lesz a fesztiválon, köztük olyan húzónevekkel, mint a koszovói származású popdíva Rita Ora, a svéd indie-rock színtér legismertebb exportcikke, a Mando Diao, a számos alkalommal a világ legjobb DJ-i közé választott, zenei producerként, dalszerzőként és rádiós műsorvezetőként is aktív Martin Solveig, vagy a szakma és a közönség részéről egyaránt ünnepelt belga DJ-páros, Dimitri Vegas & Like Mike. És itt lesz zenekarával a trinidadi dancehall / roots reggae énekesnő Queen Omega, az elektronikus zenei vonalon mozgó Rival Consoles, aki egy rendkívül innovatív elektronikus zenei producer Angliából – nem igazán jellemző, hogy ilyen típusú fesztiválon meg lehet nézni hozzá hasonló előadókat.

KÜLÖNLEGES ÉVFORDULÓK A CAMPUSON

A tavalyi 15. Campus születésnap után, idén a jubiláló zenekaroké a főszerep. Gondoltad volna, hogy a Tankcsapda és az Animal Cannibals már 35 éve, a Road 20, a Brains pedig 30 éve szórakoztatják a közönséget? Az Anna and the Barbies 20 éve, az Intim Torna Illegál, a Lazarvs, és Szabó Balázs Bandája 15 éve vannak jelen a zenei életben. A Margaret Island és a Lóci Játszik egyaránt 10 éves évfordulóját ünnepli, ezzel még színesebbé téve a fesztivál programját.

EGY FESZTIVÁL MÁSFÉL ÉVTIZEDE

Fél év, száznegyven hangfelvétel, tizenöt órányi hanganyag, több mint tízezer fotó, a végeredmény pedig 354 oldal. A 2023-ban tizenötödik alkalommal megrendezett Campus Fesztivál stábja meghívott egy újságírót és egy fotóriportert, hogy megmutassák, hogyan jött létre néhány szenvedélyes ember őrült ötletéből Magyarország egyik legnagyobb zenei fesztiválja. Csepelyi Adrienn és Chripkó Lili készítette el a Campus Fesztiválról szóló igen terjedelmes, tartalmilag alapos könyvet, melyet a napokban már bárki a kezébe vehet. A könyvben megszólalnak a szervezők, stábtagok, a képekkel gazdagon illusztrált oldalak részletesen bemutatják, hogy évről-évre hogyan fejlődött a Campus, hogyan lett egyre népszerűbb a fesztiválozók körében, és hogyan érte, érhette el jelenlegi státuszát a hazai fesztiválpiacon. Természetesen a fellépő előadók, zenekarok is alapos hangsúlyt kapnak a kötetben, izgalmas, gondosan átválogatott képanyagon keresztül tekinthetünk be a backstage-ek világába, így követhetjük végig ezt a nem mindennapi történetet. A ’Campus Fesztivál – Egy fesztivál másfél évtizede’ címmel megjelent könyv utószavát Csernus Imre pszichiáter írta.

EGYETEMI ÚJDONSÁGOK A CAMPUSON – ÉLMÉNYEK, KÉT SZÍNPAD, ORSZÁGOS PONTHÚZÓ PARTI

A Debreceni Egyetem idén is „áthelyezi” az Egyetem teret a fesztivál területére. Látványos szórakoztató programok várnak a betérőkre minden nap 15 órától: kipróbálhatják például, milyen egy tablettel/okostelefonnal vezérelhető pókrobotot navigálni akadálypályán, reflextesztet végezhetnek mikrokontroller és LED-szalag segítségével, repülőgépszimulátorba is beülhetnek, vagy a kerékcsere-állomáson kideríthetik, tudnak-e úgy kereket cserélni, mint a profik. Szétszedhetnek és összerakhatnak egy emberi csontvázat a virtuális térben, sőt a kevert valóság élményét is átélhetik, majd elkészíthetik saját hőkamerás profilképüket. Az egyetem karainak, szervezeti egyeségeinek jóvoltából többek között szűrővizsgálatokon is részt vehetnek majd a fesztiválozók. Akinek kedve tartja, egyénre szabott hidratáló kézkrémet, szúnyogriasztó folyadékot, napégésre és rovarcsípésre használható hűsítő gélt is keverhet, a gyerekeket pedig várja a Teddy Maci Kórház. A diákok és a felnőttek megforgathatják a

Hősköltemény-kockát, készíthetnek könyvszelfit, de textiltáskát is festhetnek a reális „Énkép” kifejezésére, majd azt is megtudhatják, hogyan lehet DNS-t kivonni gyümölcsökből házilag. Aki pedig kellő tudást érez magában, beléphet egy kutatólaboratóriumnak berendezett szabadulószobába, ahonnan logikai feladatok megoldásával kell kijutni 30 perc alatt.

Az Egyetem tér látványos programjai mellett ebben az évben két színpaddal is várja a fesztiválozókat a Debreceni Egyetem. Az egyetemi fesztiválhelyszínen felállított UniPass Színpadon délutánonként izgalmas beszélgetéseken mutatkoznak be élsportoló hallgatók és a DEAC cheerleaderei, szó lesz egyetemi szakemberek bevonásával többek között csokoládékutatásról, sztárjelenségekről a populáris kultúrában, a fesztiválszerelem gyümölcséről és a műholdak seregéről, valamint olyan aktuális témákról, mint az iskolában, fesztiválon ért zaklatás és a családon belüli erőszak büntetőjogi vonatkozásai, a bűnügyi helyszínelők és az igazságügyi szakértők közös munkája, illetve kiderül az is, mi az ingatlantokenizáció. A Pallagi úthoz közel eső Debreceni Egyetem Színpadon pedig olyan előadókat, illetve zenekarokat láthatnak-hallhatnak majd esténként, mint például a Brains, a Margaret Island, Manuel, T. Danny, a Soulwave, az R-Go, Dévényi Tibor, a BSW, Paulina és a 4S Street.  A szerda este mindezek mellett különleges élményt tartogat a felvételizőknek a Campuson, hiszen itt tartják majd az országos Pont Ott Party-t, a nagyszínpadon pontban 20 órakor Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter jelzésére hozzák majd nyilvánosságra az idei ponthatárokat.

JÓ TUDNI

 

  • A fesztiválon kizárólag készpénzmentes formákban lehet fizetni.
  • Ha keresel valamit, vagy bármilyen kérdésed vagy panaszod van, a főbejárat közelében található Fesztivál Infopont munkatársai szívesen segítenek. Ugyanitt add le a talált tárgyakat, illetve itt keresheted, amit esetleg elveszítettél. Az őrzött kerékpártároló a II. János Pál Pápa téren, a csomagmegőrző pedig az Ady Endre út elején a jobb oldalon található.
  • A belépés a 2014. június 30-át követően születettek számára ingyenes. A fesztiválon 14 éves korig csak nagykorú felügyelete mellett tartózkodhattok.
  • A fesztivál 2024. július 24-én, szerdán 14 órakor nyitja meg a kapuit és július 28-án, vasárnap 11 órakor zár be. Az adott napra szóló napijegy másnap 11:00-ig érvényes, ha éjfél után érkezel, még előző napi jegyet tudsz vásárolni, az aznapra érvényes jegyeket reggel 6 órától árusítjuk.

kép: campusfesztival.hu