Új bérletet indít a Filharmónia Magyarország Debrecenben

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Concerto Budapest és a régizene sztárjai szerepelnek majd ősztől a Filharmónia Magyarország új debreceni klasszikus zenei bérletében. Illetve Palya Bea, Tóka Ágoston, Tabajdi Ádám és Csuja Imre érkezik Debrecenbe az OrgonaPont sorozat keretében.

A debreceni kulturális élet új színfoltja lesz, hogy az ország legkiválóbb zenekarai, világhírű szólisták és karmesterek érkeznek majd Debrecenbe, a Filharmónia Magyarország által indított új bérletbe.  A három előadásból álló sorozatot az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus nyitja, ahol Johann Sebastian Bach és Stölzel műveivel varázsolnak adventi hangulatot az estén. Az új évben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Vashegyi György vezényletével Mozart, Massenet és Schönberg ismert darabjait játssza, évadzárásként pedig a Concerto Budapest lép fel a Debreceni Egyetemi Református Templom falai között, ahol az ifjú tehetség, Berecz Mihály zongorajátéka kápráztatja majd el a közönséget. Az együttest a világhírű dirigens, Keller András vezényli majd. Ezen az egyedülálló koncerten Brahms és Csajkovszkij remekművei csendülnek fel.

A Klasszikus zene rajongói és azok is, akik csak most szánják el magukat, hogy ismerkedjenek ezzel a műfajjal, számtalan érdekességre, különlegességre lelnek majd az új sorozatban A régizenei legautentikusabb hazai előadói, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar ritkán hallható barokk remekműveket szólaltat meg úgy, ahogy annak idején Bach és Stölzel megálmodta, hallhatta.  A Haydneum kutatásainak köszönhetően az együttes, a barokk kor előadói attitűdje szerint, többszázéves, bélhúros hangszereken játssza a darabokat, ami már önmagában exkluzív lehetőség. Vashegyi György dirigálása mellett olyan szólisták is emelik jelenlétükkel az est fényét, mint Kalafszky Adriána (szoprán), Nagy Bernadett (alt), Bárány Péter (kontratenor), Megyesi Zoltán (tenor) és Melkovics Zoltán (basszus).

A bérlet következő előadása már az újévben érkezik. Ez a koncert az érzelmek, ábrándok, az emberi nagyság és a transzcendencia kedvelőinek szól. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar által prezentált Gran Partita Mozarttól egy olyan egyórás szerenád zene, ami tizenhárom fúvós hangszerre íródott. A korban az ilyen hosszúságú szerenádmuzsika nem volt szokás, és a zenekari darabokban hagyományosan a vonós hangszerek uralták a hangzást. A szerző maga is érezte, hogy újszerű vizekre evez ezzel az alkotással, és olyan megoldásokkal is élt, melyekkel máskor ritkán. Különleges hangnemeket, újszerű formákat vonultatott fel, és a tisztán fúvós hangzáson túl is van valami más, kissé bohém, kissé személyes, ugyanakkor rendkívül méltóságteljes ebben a szerenádban. Mozart mesterműve mellett helyet kap az esten egy-egy ismertebb darab Jules Massenettől és Arnold Schönbergtől is.

A Filharmónia bérletet Magyarország egyik vezető nagyzenekara, a Concerto Budapest hangversenye zárja a Debreceni Egyetemi Református Templom falai között, ahol az ifjú tehetség, a többszörös díjnyertes Berecz Mihály zongorajátéka varázsolja majd el a hallgatóságot Keller András vezényletével. Ezen az estén hallható lesz Johannes Brahms 2. zongoraversenye, amelyet már az
érett és elismert szerző komponált. Első alkalommal maga az alkotó mutatta be a nagyközönségnek a budapesti Vigadóban. A koncert második felében pedig Pjotr Iljics Csajkovszkij remekműve csendül fel, amely ugyancsak pozitív, örömmel teli érzelmeket keltve, minden hallgatóját reményre és cselekvésre buzdít. Méltán aratott nagy sikert az ősbemutatón is, és azóta is sokan használják kudarcaik elgyászolására és motivációjuk felélesztésére.

Ahogy Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője fogalmazott:

„A Filharmónia bérlet összeállításánál arra törekedtünk, hogy egy olyan klasszikus zenei koncertsorozatot állítsunk össze, amely egyszerre magas színvonalú, érdekes, változatos, emellett nagy fókuszt helyez a klasszikus
zene nagyjaira, de teret enged a zenei csemegéknek is.”


Az új Filharmónia évad indulásáig sem maradnak a zeneszeretők hangverseny nélkül. Augusztusban olyan nagyszerű művészek érkeznek Debrecenbe, az országos OrgonaPont sorozat keretében, mint Palya Bea és a Tóka Ágoston, Csuja Imre és Tabajdi Ádám.

Itt további információkat talál a Filharmónia bérletről és OrgonaPont hangversenyről is.