Pénzügy és turisztika: bővülő képzési és továbbtanulási lehetőségek a Bethlenben

A Debreceni Szakképzési Centrum és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara együttműködési megállapodást írt alá az okleveles technikus képzés megvalósítására vonatkozóan.

„A Debreceni Szakképzési Centrum vezetésével közös, több éves előkészítő munka eredményeként dolgoztuk ki az okleveles technikusképzés megvalósítását, ennek az egyik állomása a mai megállapodás aláírása” – mondta a sajtóeseményen Prof. Dr. Fenyves Veronika, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja. Az okleveles technikus képzésnek köszönhetően a pénzügyi-számviteli ügyintéző és a turisztikai technikus képzésben résztvevő tanulók 30 kreditet beszámíthatnak, ha a középiskola után a Gazdaságtudományi Karon tanulnak tovább. A kar vezetője kitért arra is, hogy azért döntöttek a Centrummal történő együttműködés mellett, mert nagyon jók a tapasztalatok a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégiumból érkező tanulókkal kapcsolatban: magas szintű szakmai tudással rendelkeznek, nagyon jó eredményeket érnek el és ezek azok az erős alapok, amelyekre a felsőoktatásban építeni tudnak.

„ A szakképzés átalakításának egyik lépése, hogy minőségileg is megújuljunk, aminek pedig fontos eleme az okleveles technikusképzés” – emelte ki Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója. A képzés megvalósításának egyik feltétele a minisztériumi engedély, a másik pedig egy gyümölcsöző együttműködés kialakítása valamely felsőoktatási intézménnyel. A Centrum és a Debreceni Egyetem között ez évekre visszamenőleg fennáll, így kézenfekvő, hogy az okleveles technikusképzést közösen indítják el. A mai megállapodási aláírás nem egyedi alkalom, hiszen a Debreceni Egyetem más karaival is szorosan együttműködik a DSZC, elősegítve azt, hogy a szakképzésben tanuló fiatalok számára egyszerűbb út nyíljon az egyetem felé.

A sajtótájékoztatón felszólalt Dr. Tóth László Tamásné, a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója is, aki kifejtette: a szakképzés átalakítása óta a technikus, mint fogalom, már korábban elterjedt a köztudatban, de az okleveles technikus csak az utóbbi 3 évben lett komolyabban ismert.

„Nagy hálával tartozunk a Debreceni Egyetemnek, hiszen az ő segítségüknek is köszönhetően tapasztaljuk azt, hogy ezekre a szakokra évről évre egyre több diák jelentkezik. Mind számomra, mind pedig a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium számára nagy megtiszteltetés a mai esemény, hiszen ez is azt mutatja, hogy eredményes munkát végzünk a szakképzésben” – mondta.