Indul a 2024-es strandszezon Debrecenben

Május 31-én nyit a debreceni Aquaticum Strand. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Papp László, a város polgármestere és Fazekas Lajos, az Aquaticum Debrecen Kft. ügyvezetője 2024. május 29-én.

Papp László elmondta: méltán lehetünk büszkék arra, hogy egy olyan fürdőkomplexum jött létre az elmúlt években Debrecenben, amely nem csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is nagyon komoly sikereket aratott. Az új strandfürdő 2020-ban nyitotta meg kapuit, egy olyan időszakban, amikor talán a turizmus, a közösségi programok a legkevésbé voltak kivitelezhetőek, hiszen egy világjárvány időszaka volt az, ami nehézzé tette a strand indulását. Ezzel együtt rendkívül sikeres éveket tudhat maga mögött a nagyerdei Aquaticum Strand, Magyarország „legvagányabb” strandja, amely évről évre százezerszámra vonzotta a látogatókat. Az elmúlt esztendő is – bár időjárás szempontjából nem volt olyan jó, mint a 2022-es – közel kétszázezer látogatót jelentett a strandfürdő számára, valamivel több mint 195 ezren látogattak ki ide – elsősorban debreceniek, illetve a magyar vendégkör volt a jellemző. A debreceni látogatók aránya 70 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy a város polgárai számára nagyon kedvelt, nagyon szeretett kikapcsolódási helyszín és lehetőség a strand. A külföldi vendégek aránya is nagyobb volt már tavaly, mint az előző esztendőkben – mintegy 12,5 százalékos –, a többi vendég pedig hazánk különböző területeiről érkezett. Ez a strand a 21. század korszellemének és színvonalának megfelelően fogadja a fürdőzni vágyókat. A komfortot fokozza, hogy a napsugárzás elleni megfelelő színvonalú védelem érdekében új napvitorlák kerültek oda, ahol a csúszdákba be lehet szállni. A polgármester azt is megemlítette, hogy az Aquaticum Strand az elsők között, majd 2024 tavaszán az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő is csatlakozott a Debrecen Városkártya programhoz. 2024-ben pedig tovább fog erősödni az Aquaticum pozíciója a városkártya-programban. Immár hagyománnyá nemesedett az a kezdeményezés, hogy a strandon egy nap minden évben a végzős középiskolás diákoké. Ez a nap idén július 10. lesz, amikor ők ingyenesen léphetnek be majd a strand területére, s DJ-k, valamint különböző sportprogramok fogják a szórakoztatásukat szolgálni.

Fazekas Lajos, az Aquaticum Debrecen Kft. ügyvezetője szavai szerint az új strand első, 2020-as szezonja még nem volt teljes, hiszen csak június 20-án nyitott – ráadásul akkoriban egy hétig folyamatosan esett az eső. Ezzel együtt az idei már az ötödik szezonja lesz az Aquaticum Strandnak, amely most is bővíti szolgáltatásainak repertoárját. Ezek közül Fazekas Lajos azt emelte ki, hogy  professzionális animációs csapattal készülnek, amelynek tagjai a családoknak, s főleg a gyerekeknek igyekszik majd folyamatosan programlehetőséget biztosítani minden hétvégén. Ezen belül lesznek tematikus hétvégék, amikor óriás mesefigurák, óriás játékok fognak megjelenni, vagy például a sporté lesz a főszerep. A másik legfontosabb szolgáltatásbővítés a Sunday Chill elnevezésű rendezvény, amely minden vasárnap délután fél háromkor kezdődik majd és zárásig, fél nyolcig tart. Az ügyvezető igazgató a jegyárakról szólva elmondta, hogy igyekeztek olyan konstrukciókat kialakítani, amelyek az infláció alatti mértékű jegyáremelést eredményeztek.

A Debrecen Városkártyához kapcsolódó kedvezményekről már ismét Papp László polgármester beszélt. Mint elmondta, a Debrecen Városkártya nagyon fontos „intézménnyé” vált az elmúlt időszakban. A 6 és 14 év közötti korú gyerekek számára a debreceni közösségi közlekedés ingyenességét biztosító Junior Debrecen Városkártyát pedig eddig több mint 14 ezer gyerek számára váltották ki az érintett valamivel több mint 16 ezerből. Ez is mutatja, hogy ennek a programnak nagyon nagy – várakozáson felüli – a társadalmi támogatottsága.  Számos városi intézmény, étterem, cukrászda, kereskedelmi egység, s az Aquaticum Strand is kedvezményeket biztosít a városkártyához kapcsolódóan. Eddig 13-15 százalék körüli kedvezménnyel tudtak élni az Aquaticum szolgáltatásainak igénybe vételénél azok, akik városkártyával rendelkeztek. Ebben az évben ez a kedvezmény 20-22 százalékos szintre emelkedik, de ha bérletet váltanak, akkor ez akár a 30 százalékot is elérheti. Fontos, hogy a városnak legyen meg a lehetősége arra, hogy gazdasági sikereiből akár ezen a módon – kedvezmények, támogatások formájában – is részesíteni tudja polgárait. Ennek a kezdeményezésnek az Aquaticum is nagyon fontos pillére. A strand a város turisztikai értékeinek nagyon fontos eleme, hiszen csodálatos zöld környezetben, a Nagyerdőn család- és gyermekcentrikus programokat tud kínálni a debrecenieknek és az ide látogatóknak.  A múlt esztendő turisztikai szempontból az új rekordév, hiszen több mint 577 ezer vendégéjszakát töltöttek Debrecenben az ide látogatók – a város szállodai kihasználtság jócskán meghaladta a 2019-es – tehát a Covid-járvány előtti – csúcsévet. A vendégéjszakák számát tekintve pedig 2024 első negyedéve – 2023 első negyedévéhez, mint bázishoz hasonlítva – 23 százalékos növekedést mutat. Tehát azt lehet mondani, hogy Debrecen turisztikai értelemben is szárnyal, új szállodai fejlesztések várhatóak a következő időszakban, ami pedig nyilván kihatással van az Aquaticum kihasználtságára is. A remények szerint ezt az esztendőt még magasabb látogatószámmal tudja majd zárni a strand, mint a tavalyit – feltéve, ha ennek az időjárás is kedvez majd. Papp László megköszönte a BT csapatának azt az ajándékot, amelyet az idei szezon nyitása alkalmából ajánlottak fel az Aquaticum és látogatói számára. Jóvoltukból egy újabb teqball-asztallal gyarapodnak a szórakozási, mozgási lehetőségek a strandon.