A Sensirion Debrecenben épülő új gyártócsarnoka és logisztikai központja elérte a legmagasabb pontját

A Sensirion, a digitális mikroszenzorok és rendszerek vezető gyártója idén február 6-án jelentette be, hogy a Sensirion Hungary Kft. olyan léptékben fejlődött az elmúlt három év alatt, hogy a svájci központ további bővítésről döntött és újabb 7000 m²-rel bővíti a már meglévő, hasonló nagyságú debreceni gyártóüzemét.

Az ebből az alkalomból megtartott ünnepélyes alapkőletételen elhangzott, hogy a beruházás első üteme várhatóan év végére, míg a 2. ütem 2025 első negyedévére valósul meg és jelentős mértékben növeli az érzékelőmodulok gyártási kapacitását. A mintegy 4,5 milliárd forint értékű új, high-tech gyártócsarnokot és logisztikai központot a Szinorg Universal Zrt. és a XANGA Investment & Development cégcsoport építi és finanszírozza meg. A bővítés - az előző üzemhez hasonló módon - egy ún. build to suite konstrukció keretében valósul meg, amire a Sensirion egy hosszú távú bérleti szerződést kötött. Az újonnan ide telepített gépek értéke eléri a 4,5 milliárd forintot, amelyet magyar állami támogatás nélkül, szintén teljes mértékben a svájciak finanszíroznak.

A beruházás az eredeti tervnek megfelelően május végére elérte szerkezetkész állapotát, amelynek alkalmából a partnerek ünnepélyes bokrétaavató ünnepséget tartottak. "A szenzortechnológia a jövő iparága, sikerre van ítélve” - hangoztatta Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója a februári alapkőletétel során. A svájci gyár debreceni mérnökei ennek szellemében, innovatív és formabontó módon szervezték meg a bokrétaavatót. Egy ipari drón segítségével egy eredeti mikroszenzor méretarányosan, tizenkétszeresen felnagyított és 3D nyomtató segítségével kinyomtatott változatát (kb 2 kg súlyú szenzort) emeltek fel az épület tetetjére, ahol egy magyar és egy svájci zászló már előzetesen jelezte a szimbolikus bokréta elhelyezésének helyét.

A debreceni gyártóüzem bővítése egy újabb fontos lépés a Sensirion számára, amely összhangban van a vállalat fenntartható növekedési stratégiájával és azzal a törekvéssel, hogy további munkahelyeket teremtsen Debrecenben. A bővítés nem érinti a svájci munkahelyeket. A Sensirion tervezi a svájci kapacitásainak további bővítését is. Debrecenben a Sensirion a különböző műszaki szakterületeken dolgozó, szakképzett alkalmazottak folyamatosan növekvő csapatára támaszkodik. Ezek közé tartozik a folyamatmérnökség, az anyagtudomány, a kémia, az elektrotechnika, az automatizálás és a gépészet. Az újabb beruházásról a Sensirion a debreceni gyártóüzem elmúlt éveinek pozitív tapasztalatai, valamint az érzékelő- és modulmegoldások iránti várható kereslet alapján döntött.

Az új épület a meglévő épülethez kapcsolódik és a Sensirionnál központi szerepet játszó fenntarthatóság szempontjából is integrálódik a meglévő rendszerbe. A stäfai gyártóüzemhez hasonlóan a debreceni létesítményt is úgy tervezték és építették meg, hogy teljesen fosszilis energiaforrásoktól mentes legyen (geotermikus energia/hővisszanyerés, tárolórendszerrel és napelemes rendszerrel párosítva). A Sensirion Hungary Kft. egy köbméter gázt sem használ el egész éves gyártási folyamat ciklusa alatt, csak hőszivattyús rendszert használ mind hűtési, mind fűtési energiaszükséglet előállítására. A jövőben, a további beruházás során is ugyanezek a talajszondás rendszerekre támaszkodnak majd. Az ökológiai lábnyomcsökkentés nem csak egy gazdasági megfontolás, hanem egy elvi megfontolás. A Sensirion ezért támogatja Debrecenben is kiemelten az ilyen célú beruházásokat. A debreceni cég a teljes energiafelhasználás egynegyedét itt helyben tudja előállítani napelemekkel. A világszínvonalú épületautomatika szintén tovább csökkenti az energiaigényt, de a többutas hulladékkezelés és újrahasznosítás is jelentősen hozzájárul a környezetterhelés csökkentéséhez.