Mozdulj, Debrecen! – Mozgáskarnevál

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom Mozgáskarneváljának célja, hogy a tanév végének közeledtével lehetőséget biztosítsanak a mozgalom iskolaprogramjának eddigi eseményein, foglalkozásain résztvevő intézmények diákjai, munkatársai és azok családtagjai számára a közös, aktív időtöltésre – ezzel meghálálva eddigi támogató hozzájárulásukat a programhoz.

Papp László polgármester hangsúlyozta: a Mozdulj, Debrecen! mozgalom az elmúlt évek egyik legjobb „találmánya”. Gondolata valamikor a Covid időszakában fogalmazódott meg, hiszen a járvány bezárt bennünket, megszűntek a kapcsolatok, a mozgás lehetősége, a közösségi élmények.  Fontos szerepe volt a mozgalom elindításában annak is, hogy a város önkormányzata és a Debreceni Egyetem együttműködik a város polgárai egészségi állapotának folyamatos felmérése terén, s ennek a tevékenységnek egyik megállapítása az, hogy a gyerekek is és a felnőttek is viszonylag keveset mozognak. Az egész város nagy társadalmi együttműködés keretében való megmozgatásának szándékával született meg a Mozdulj, Debrecen! mozgalom. A járvány időszakában indul el ez a folyamat, s ma már 70 ezer debreceni vett részt regisztrált módon a mozgalom programjain. Ezt a nagyon sikeres kezdeményezést szeretné a város megkoronázni, megünnepelni egy mozgáskarnevállal. A városvezető kiemelete: mindenkit vár az esemény, hogy közösen, korosztályoktól függetlenül újabb lendületet adjunk a Mozdulj, Debrecen! mozgalomnak, melynek az egyik legnagyobb előnye és értéke, hogy nagyon erős társadalmi összefogásra nagyon széles társadalmi bázisra támaszkodik. Mindenki számára nyitott a pálya! Legyen a mozgáskarnevál a mozgás, a sport ünnepe június 2-án!

Széles Diána alpolgármester elmondta: ez az esemény a múlt év októberében indult Mozdulj, Debrecen! iskolaprogram megkoronázása lesz. Azé az iskolaprogramé, melynek keretében 44 iskolában hetente két alkalommal a gyerekek boldogan, örömmel mozognak. A kezdeményezők azt szerették volna elérni, hogy olyan programot is kapjanak a gyerekek, amit sehol máshol nem. Ez pedig egy speciális labdajáték, az úgynevezett kiütőbajnokság, melyre összesen 64 csapat regisztrált. A selejtezők napjainkban is zajlanak, s a gyerekek mindent megtesznek azért, hogy iskolájukat sikerre vigyék. A gyerekek ezen a bajnokságon nem csak mozognak, de közösségben vannak, s valamit tesznek a saját iskolájukért, a városukért. S az „élménybeszámolókból” úgy tűnik, hogy sok fiatal számára ennek a bajnokságnak a mérkőzései jelentik a nap fénypontját. Széles Diána szerint éppen ez a cél: kihozni a gyerekeket a digitális világból, s olyan élményeket adni nekik, amiket csak közösségben élhetnek meg. A mozgáskarnevál ötlete is az iskolák köréből származik – jelesül a Debreceni Nemzetközi Iskolától –, hogy ha már egyszer nyár végén van virágkarnevál, legyen mozgáskarnevál is a tanév végén. Egy gondoskodó városnak – mint amilyen Debrecen – pedig az a dolga, hogy az álmokat megvalósítsa. A mozgáskarnevál egy iskolai álom megvalósulása, s a debreceni családok karneválja. Széles Diána megköszönte mindenki munkáját, aki az esemény előkészítésében és lebonyolításában részt vett és részt vesz.   

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója felelevenítette, hogy őt társaival még a grundról kellett hazaszólítani esténként a focizásból. Mára a foci, a sport is az internet világába költözött, s emiatt a gyerekek 58 százaléka vagy enyhébb vagy súlyosabb mozgási problémákkal küzd. S ez bizony nem jó! Van-e esély elmozdítani a gyerekeket a számítógépek képernyői elől? Otthon aligha. Akkor az iskolában – a tanórán kívüli időszakban. S legyen hozzá elegendő tér, legyenek hozzá oktatók, legyen mögöttük egy lelkes csapat, s mindez ne jelentsen terhet a szülőknek. A város teljesen ingyenesen biztosítja a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogram egészségfejlesztő mozgási lehetőségeit. Csupán hangulat és jókedv kell hozzá a résztvevőktől. Több mint 1500 gyerek vesz részt a városban az iskolaprogramban – ez a létszám körülbelül egy középiskolai évfolyam létszámának felel meg. S e tanév iskolaprogramjának a csúcsa lesz valóban ez a mozgáskarnevál, s ezen rendezik majd a kiütőbajnokság döntőjét is. Papp Csaba azt is elmondta, hogy a mozgáskarneválon előzetes regisztrációval lehet részt venni, amit a gondoskodóváros.hu internetes oldalon (A gyermekekért rovatban található menüpont segítségével) lehet megtenni. (Link: https://frontend.festin.hu/purchase/66420782c289038b67b80e9f)       

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője arra utalt vissza, hogy a Veled kerek a világ elnevezésű – immár 10. alkalommal megrendezett – sportágválasztó program révén néhány nappal ezelőtt még óvodásokkal, valamint szüleikkel és testvéreikkel volt tele a sportcentrum. Most pedig arra készülnek, hogy legalább ugyanennyire hangulatos és ilyen fantasztikus, ezúttal a debreceni iskolások számára rendezett sportnapnak legyenek a házigazdái. A sportcentrum egy hatalmas kültéri játszóházzá fog átalakulni, körülbelül 25 hatalmas méretű játékos pályával, különféle sporteszközökkel. Becsky András a Mozdulj, Debrecen iskolaprogram kapcsán azt is felidézte, hogy gondolkodtak azon, mi lehetne a megfelelő hívószó, amivel azokat a gyerekeket is egy picit mozgásra tudjuk bírni, akik esetleg nem vagy nagyon keveset sportolnak, nincsenek bekapcsolódva a sportegyesületi rendszerekbe, esetleg különböző egészségügyi problémákkal küzdenek. Arra jöttek rá, hogy a játékon keresztül lehet ezeket a gyerekeket megszólítani. A mozgáskarneválon a játékelemeket használva szükség lesz különféle állóképességi, egyensúlyi, koordinációs készségekre, s ezeket kiválóan tudják majd a gyerekek fejleszteni. Becsky András bízik abban, hogy a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramnak köszönhetően egy újabb egészségügyi állapotfelmérés lényegesen jobb eredményeket hoz majd a fiatalok körében, mint amilyenek azok voltak a koronavírus-járvány után.