Főszerepben a fiatal alkotók animációs filmjei

Május 17-18-án rendezik meg az első SKICC Debreceni Animációs Filmnapokat az Apollo Moziban. A kétnapos rendezvényen a jelenleg Debrecenben, animáció szakon tanuló diákok, vagy a városhoz kötődő fiatalok munkáit láthatja majd a közönség. Emellett workshop foglalkozások és szakmai előadások is várják az érdeklődőket.

A rendezvény több helyi intézmény – a Medgyessy Ferenc Gimnázium, a Kós Károly Szakgimnázium és az Apollo Mozi – közös szervezésében valósul meg, melyhez a budapesti MOME és az egri Esterházy Károly Katolikus Egyetem is csatlakozott. A SKICC keretében jórészt Debrecenben tanuló és alkotó fiatal tehetségek animációs munkáit láthatja majd nagyérdemű. A program május 17-én, pénteken 16 órától kezdődik: két felvonásban, előbb a Kós Károly Szakgimnázium, majd 18 órától a Medgyessy Ferenc Gimnázium diákjainak alkotásai kerülnek vászonra. Utóbbi szekcióban láthatjuk majd az iskola idei tanévében készült animációs vizsgafilmjeinek premierjét! A filmvetítések között az alkotók egy részével beszélgetés is lesz, ezek során filmjeik rövid bemutatásáról és műhelytitkokról is szó esik majd.

Szombaton 11 és 12 órától workshopra várják az általános- és középiskolásokat, melyeket Hegedűs Tibor, a Medgyessy Ferenc Gimnázium tanára fog vezetni. Az Időutazás címet viselő foglalkozásokon különleges animációs eszközökkel (taumatróp, praxinoszkóp) ismerkedhetnek meg a fiatalok. 13 órától Kajlik Eszter előadása következik, ahol a Hagyjanak szülni című animációs dokumentumfilmjének munkafolyamataiba enged bepillantást az alkotó. Ezt 14:15-től Szentesi Imre Balázs előadása követi, aki a MATT című animációs rövidfilmjének gyártási folyamatairól számol be, mint a mű rendezője. 15:30-tól a debreceni kötődésű fiatalok legfrissebb animációs filmjeié lesz a főszerep: a már nem itt alkotó, de korábban a cívisvárosban tanuló diákok munkáit tekinthetjük meg. 16:45-től pedig a rendezvényhez csatlakozó Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakjának diplomafilmjeiből láthatunk válogatást.

A program zárásaként, 18 órától egy kerekasztal beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők, amely Az animációs oktatás helyzete és jövője címet viseli. A beszélgetés résztvevői: Sipos Levente grafikusművész, animációs kompozitor, az Esterházy Károly Katolikus Egyetem képviseletében, Kovács Krisztina művészeti szaktanár, a Kós Károly Szakközépiskola képviseletében és Komlódi Judit képzőművész, művészeti szaktanár, a Medgyessy Ferenc Gimnázium képviseletében. A beszélgetést Váradi Ferenc rádiós műsorvezető moderálja.

A programok minden esetben ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni az Apollo Mozi weboldalán lehet.

A részletes programot és a regisztrációs felület linkjét az esemény Facebook-oldalán találja.