Hatvan év 60 debreceni dala 31. rész

Hatvanéves a debreceni rockzene. E szép jubileum alkalmából válogattuk ki azt a hatvan debreceni dalt, amit mindenkinek ismernie kell!

31. rész SZFINX- Vad játszma

..A Szfinx 1987-ben alakult két, főként Debrecenben népszerű zenekar, a Múzeum és a Rockverzió tagjainak fúziójából. A banda eredeti felállásában Volosinovszky “Cini” János dobos, Monok "Czeth" Tamás basszusgitáros, Mucsi "Jam" János billentyűs, Bogdándi István énekes, Ecsedi “USA” János és Sándor “Günter” József gitárosok játszottak, majd 1988-ban Koroknai “Kori” Árpád lett az énekes. 1991-ben pedig Martinovics "Pumukli" Ferenc váltotta Mucsit a billentyűk mögött. Végül 1999-ben, az utolsó aktív évükben Szilágyi Csaba gitározott Ecsedi helyén. Első két koncertjükön, a Lord együttes előzenekaraként léptek fel. Középdöntőig jutottak a Csillag Születik versenyen. A balatoni Pop Gála ’90-en elnyerték a Rajt Díjat. A Tokaji Rocktáborban ’91-ben és ’92-ben szinte minden díjat elhoztak.

Stílusukat nem könnyű behatárolni, leginkább dallamos rockzenének, „amerikai ízű metalnak” lehetne nevezni, melyben kiemelkedő szerep jut a többszólamú vokálnak. 1990-ben rögzített, belső használatra szánt demófelvételeik után első, hivatalosan is terjesztett demójuk, az “R’n’R Crew” ’91-ben jelent meg, ami a Metal Hammer Hungarica magazin pozitív kritikájának köszönhetően országosan is ismertté tette a zenekart. A kétnyelvű demo angol szövegeit Varga Attila “Sixx” írta.

Ezt követte első albumuk, a “Vad játszma”, mely 1993 októberében került kiadásra. Majd 1995-ben készült el a második, sokkal zúzósabb “Húzd!” című albumuk. A zenekar menedzsere és fő támogatója a P. Box alapító billentyűse Cserháti István “Pityi” volt. Sikeres körútjaik voltak önállóan, ahogy más bandákkal, például a Tankcsapdával közösen is. Lukács Laci több alkalommal vokálozott is a Szfinx albumokon. A ‘90-es évek második felében grunge és a hardcore stílusok feltűnése és elterjedése átrendezte a hazai rockzenei palettát, ez vezetett végül a Szfinx 1999-es feloszlásához. A banda tagjai közül ketten, Günter és Kori az újjáalakuló P. Box tagjai lettek...