Mezőlátta szomjoltó
Április közepétől robbanásszerűen kis sárga labdacsok örvendeztetik szemünket lépten-nyomon. Az üde látványt nyújtó pongyolapitypang (Taraxacum officinale) – más, ismert nevén gyermekláncfű vagy kutyatej – az egyik legsokoldalúbb vadvirágunk.
Ehető gyógynövény, C-vitaminban bővelkedő levelével például salátánkat gazdagíthatjuk. Gyökere teaként fogyasztva az epe, a máj és a vesék működésére jótékony hatású. Virágát sokféle módon felhasználhatjuk: készíthetünk belőle lekvárt, szirupot, szörpöt, de főzeléket, vagy akár bort is. Lássuk most, miként nyerhető belőle egy rendkívül egyszerű frissítő!
Pitypang limonádé
Hozzávalók:
- 2 marék pitypangvirág
- 2 db narancs
- 1 db citrom
- 3 liter víz
- édesítő ízlés szerint
Gyűjtsünk 2 marék zsenge pitypangvirágot forgalomtól, szennyeződéstől mentes helyről. A virágok sárga szirmait csipkedjük le. A zöld részeket ezúttal ne használjuk, mert kesernyés ízt kölcsönözhet üdítőnknek! Forrázzuk le a virágszirmokat körülbelül 3 dl vízzel és hagyjuk állni legalább két órán keresztül a forrázatot. Ezután szűrjük le, nyomkodjuk ki. Facsarjuk ki a citrusok levét, adjuk hozzá a pitypang-forrázatot és a maradék vizet. Édesíthetjük ízlés szerint cukorral, mézzel, de önmagában is igen ízletes. Langyosan és hűtve is fogyasztható.
Virágpor-allergia esetén NE, vagy csak mértékkel fogyasszunk ehető virágokat!
Forrás: futureofdebrecen.hu