Éljen a cukkiniszezon!!
Nagyon szeretem a szezonális ételeket, és bár én eszem húst, sok esetben igyekszem azt elkerülni, főleg nyáron.
Ez az az évszak, amikor a friss zöldségek és gyümölcsök ízével és illatával nehéz versenyezni, na meg az sem mellékes, hogy fogyasztásuk nem okoz kellemetlen teltség érzetet a nagy melegben. Na de mi a mai recept?
Burgonyás egytálétel
Ahogy ételünk neve is sejteti, annak tömegét az újburgonya és a cukkini adja – s kezdjünk is hozzá!
Hozzávalók:
- 4 db közepes méretű újburgonya
- 1 db cukkini, melynek méretét arányosítani kell a burgonyához. Nagyjából egyenlő mennyiségre van szükségünk.
- 2 db paradicsom
- 2 db közepes fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- oregánó
- olaj
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük, majd alaposan megmossuk és félpuhára főzzük. Hagyjuk kissé kihűlni, eközben a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, majd mindet finomra vágjuk és forró olajban üvegesre pirítjuk. A paradicsomot és a cukkinit megmossuk, szárazra töröljük és mindet felkarikázzuk. Én a cukkini szeleteket elfeleztem, mivel egy nagyobb méretű cukkinivel dolgoztam.
A pirított hagymakeveréket olajjal kikent kerek tűzálló tálba simítjuk. A zöldségkarikákat felváltva kör alakban elrendezzük rajta. Alaposan megsózzuk, megfűszerezzük az oregánóval. Én nem díszítettem, de sajt használata javallott, első sorban parmezán. Szép színt és csodás utóízt ad majd az ebédünkhöz. Meglocsoljuk a megmaradt olajjal, majd 180 fokos sütőben 45 perc alatt aranyszínűre sütjük.
És kész is vagyunk – ugye milyen egyszerű?
Jó étvágyat!!
DUZS LÁSZLÓ futureofdebrecen.hu