"Amerikát végigturnéztuk Los Angelestől New Yorkig" - Ati Edge, az idén húsz éves The Silver Shine frontembere.

A The Silver Shine zenekarról sokan azt gondolják nem is magyar banda, hiszen többet vannak a határon túl, mint Magyarországon, sőt, lassan már a tengeren túlra is hazajárnak. Az idén húsz éves zenekar frontemberével, Ati Edge-el, aki a zenekar motorja és énekese, gitárosa, zeneszerzője és dalszövegírója is egyben. Vele beszélgettünk, hogy milyen jubileumi koncertre készülnek itthon.

- Mikor találkoztál ezzel a nem igazán magyar műfajjal? Mikor
körvonalazódott benned, hogy zenekart kell alapíts, mely itthon nagyon szűk réteget vonz?

- Egy hardcore punk bandában játszottam a 90-es évek végén és a tagokkal, haverokkal cserélgettük a CD-ket, kazettákat. Így került hozzám a Tiger Army első albuma és Mike Ness első szólólemeze. Mindkettő nagyon megtetszett és pár éven belül begyűjtöttem rengeteg psychobilly, rockabilly és punk lemezt. A kétezres évek elején rendszeresen jártunk le bulizni a haverokkal az Amigoba Rockabilly Clubba, voltunk néhány psychobilly koncerten Bécsben. A zenekar ötlete 2003 végén jött, majd 2004-ben jutottunk oda, hogy elkezdődjenek az első komolyabb próbák.

- A Silver Shine mikor és miként tudott kitörni a határon túlra?

- Az előző bandámnak én voltam a szervezője, így a zenekar induláskor már kapcsolatban voltam külföldi lemezkiadókkal és szervezőkkel. Az első anyagunk így egy holland kiadó, a Commitment Records gondozásában jelent meg 7" formában 2005-ban. Ez egy 6 számos vinyl kislemez volt, ami felkeltette a külföldi szervezők kíváncsiságát. Az első külföldi meghívást még abban az évben kaptuk. A Mad Sin előtt voltunk az előzenekar Bécsben az Aréna nagytermében rengeteg ember előtt. Felejthetetlen élmény volt. A koncert után rágyúrtunk egy nagylemezre, ami a psychobilly stílus egyik legnagyobb kiadója, a német Crazy Love Records gondozásában jött ki. Megjelent a lemez és utána kezdtek el jönni a meghívások a határon túlról.

 

- Amikor 2004-ben megalakult a banda gondoltad volna, hogy egész Európát sőt a tengerentúlt is bejárjátok majd?

- A legmerészebb álmaimban sem gondoltam rá, hogy egyszer Nightlinerrel fogjuk körbeturnézni Európát, vagy hogy eljutok majd a zenekarommal Amerikába... azt meg végképp nem gondoltam, hogy 3 nagy turnét is sikerül majd Amerikában lenyomni. Azt tudtam, hogyha valamit elkezdek, akkor azt nemcsak félgőzzel akarom csinálni, hanem teljes erőbedobással és olyan célokat tűztem ki magam elé, amelyekért sokat kellett küzdeni, dolgozni. Ez visze előre azóta is.

- Hány országban lépett fel eddig a The Silver Shine?

- Összesen 35 országban játszottunk idáig. Itt Európában Portugáliától Oroszországig, Angliától Törökországig játszottunk szinte minden országban. Volt egy 10 napos turnénk Brazíliában, valamint 4 alkalommal voltunk az Amerikai Egyesült államokban és több, mint 100 koncertet játszottunk kint., Az első amerikai meghívás egy nagy fesztiválos fellépés volt 2010-ben és ezt 3 komolyabb turné követte. Igaz 1 országnak van számolva Amerika, de 25 államban léptünk fel kint. Amerikát végigturnéztuk Los Angelestől New Yorkig, majd vissza és fel Seattlebe a nyugati parton. Hatalmas élményeket szereztünk.

- Ti többségében angol nyelvű dalokat írtok. Itthon nehezebb szerinted befutni angol nyelvű dalokkal?

- Szerintem nem, hogy nehezebb, hanem egyáltalán nem is lehet már labdába rúgni itthon kizárólag angol nyelvű dalokkal. Nagyon szerettem pl. a Jack Jack zenekart és hatalmas potenciál volt bennük, de itthon szerintem kizárólag a nyelv miatt nem tudtak fent maradni a csúcson.

- Melyik fellépés volt az, amire azt mondod hogy eddigi pályafutásod
legkiemelkedőbb élménye?

- Az első amerikai koncertünk Long Beach-en az Ink 'N' Iron fesztiválon szerintem az egyik legkiemelkedőbb élmény számomra. A koncert előtt fél órával senki nem volt a színpad előtt, de egymásra néztünk és megbeszéltük, hogy ha nem lesz senki a koncertünkön, akkor is legalább itt vagyunk, eljutottunk ide. Aztán az első számnál már ezres nagyságrendű volt a tömeg a színpad előtt. Kiváló zenekarok voltak aznap és a nap végén odajött a szervező, hogy gratulál nekünk, mert rajtunk volt a legnagyobb "circle pit" a fesztiválon.

- Ha jól tudom te voltál az első hazai Gretsch endorser, mesélnél
erről bővebben?

- 2012-ben első alkalommal játszottunk Texasban és ott futottam össze egy sráccal, aki nagyon szerette a The Silver Shine-t már évek óta. A srácot Jamie-nek hívják és ő kérte el a telefonszámomat, és mondta, hogy jó haverja az 1883-ban alapított legendás Gretsch Guitars cég egyik főnöke. Igazából nem számítottam semmire, aztán 2013 tavaszán egy spanyol turné kellős közepén, egy McDonalds teraszán csörgött a telefonom egy amerika számról. Felvettem és majdnem sokkot kaptam, amikor Joe Carducci, a Gretsch marketing specialistája elkezdte mondani, hogy nagyon tetszenek neki a lemezeink, a klipjeink és nagy megtiszteltetés lenne neki, ha elfogadnám az ajánlatát, hogy legyek Gretsch Endorser a jövőben. Pár hét kellett, mire tudatosult bennem ez az egész. Pár hónappal később Lukáts Péter, a Gorilla zenekar gitárosa is Gretsch Endorser lett, aki világviszonylatban a psychobilly stílus egyik legjobb gitárosa és nagyon örülök neki, hogy Közép Európából kettőnket választott a cég.

- Az idén 20 éves a Silver Shine. Készültök valami jubileumi bulira?
Tervek erre az évre? 

- Május 19-én ünnepeljük a 20 éves évfordulót az A38 Hajón. Vendégként a B'15 Truckabilly Triót hívtuk meg, akik szintén 2004-ben alakultak és így együtt tudjuk ünnepelni a 20 éves jubileumot. A 2011-ben megjelent "Saint or Sinner" c. lemezünk csak CD formában jelent meg annakidején és az ősszel fog kijönni vinyl lemezen. Erre az eseményre összpontosítva összehozunk néhány koncertet itthon és határon túl is.

- Ha vissza repülhetnél bármelyik korba, és csak egyetlen koncertet
nézhetnél meg, melyik lenne az?

- 1959. február 02. Clear Lake - Surf Ballroom..... Buddy Holly, Ritchie Valens és Big Bopper utolsó koncertje, de egyébként bármelyik Alan Freed által szervezett buliba visszamennék az 50-es évek végére. De az 1995-ös Whiskey a Go Go-ban tartott Motorhead koncert is nagyon kecsegtető lenne. Nehéz a választás!

Esemény link ITT