„Az egyetemi sport hazatér Magyarországra”

Megtartották a 2024 nyári, július 12. és 24. között Debrecen és Miskolc által megrendezett Európai Egyetemi Játékok (EUG) előzetes sajtótájékoztatóját a Miskolci Egyetemen. A szervezők felszólalásán túl közölték a várható végleges résztvevő számokat, valamint bemutatták az esemény kabalafiguráját is.

Mindössze egy szűk hónapot kell várni, hogy a sportvilág a labdarúgó Európa-bajnokság után hazánkra figyeljen. Debrecenre és Miskolcra érkezik ugyanis az egyetemi sport alighanem legnagyobb rendezvénye, amely hazánkban az 1965-ös nyári universiade után toronymagasan a legnagyobb felsőoktatási sport-megmérettetés lesz.
 
Ennek kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a Miskolci Egyetem főépületének előcsarnokában. Az eseményen részt vett Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Elnöke, Dr. Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese, valamint Kalmár Zsolt, a Miskolci Egyetem gazdasági vezetője és Prof. Dr. Balogh László igazgat, a debreceni szervezőbizottság elnöke.
 
 
Elsőként Mocsai Lajos szólalt fel, beszédében pedig a sport fizikai és mentális épségére gyakorolt hatását, valamint az EUG-n ennek megkerülhetetlen fontosságát hangsúlyozta:
 
- Az emberekben fontos, hogy tudatosuljon, hogy a sporttevékenységnek a gyermekkortól az aranykorig meg kell határoznia az életét. Ez által pedig a sport, a tanulás és a szakmai előmenetel együttesével e hármas egységet hirdettük meg. A küzdőképesség az egyetemi sport során bázist kell, hogy adjon arra, hogy a fizikai teljesítmény közvetlen hatással legyen a kognitív készségekre, a szellemi fejlődésre. – fejtette ki a MEFS-elnök.
 
Hozzátette, hogy csaknem negyven ország, megközelítőleg négyszáz intézménye képviselteti majd magát a két hazai nagyvárosban, több mint ötezer résztvevővel, – közte 3800 sportoló, csaknem ezer fős szakmai személyzet és ugyanennyi önkéntes segítő – illetve ez a szám még kiegészül az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) képviselőivel is.
 
A folytatásban Hankó Balázs államtitkár szólt a jelenlévőkhöz. Gondolatai közt megosztotta, hogy az egyetemek alapítványi és autonóm rendelkezési jogkörével, valamint az állami támogatásokkal jelentősen fejlődött a sportinfrastruktúrák minősége.
 
- Az állam szerepvállalásával a magyar felsőoktatás autonómmá vált. Ez megalapozza, hogy a mi fiataljaink legyenek a legsikeresebbek, ehhez pedig kell tudás, kreativitás, azaz innováció, valamint olyan egészséges élet, amelynek alapja a sport. Ehhez pedig hozzátesszük az egyetemhez való kötődést – megmutatjuk, mi a magyar virtus. – hangsúlyozta az államtitkár.
Dr. Baji Balázs, hazánk kiváló gátfutója már az egyetemi éveiből továbbvitt tapasztalatok és a sport közös „útját” emelte ki.
 
- Az egyetemi évek azok az utolsó, igazán strukturált alkalmak, amelyek során igazán hasznos életviteli tapasztalhatnak meg, építhetik be a felnőtt életükbe a hallgatók. Nagy szerepe van az egyetemeknek, hogy ebbe a sportot is belecsempéssze. – hangsúlyozta Baji Balázs.
 
A miskolci szervezők képviseletében Kalmár Zsolt nyilatkozott, aki a Miskolci Egyetem életében az eddigi, egyébként ugyancsak nívós nemzetközi sportesemények után határozottan mérföldkőként beszélt az EUG-ról.
 
- A Miskolci Egyetem hozzászokott az igazán nagy rendezvényekhez, az EUG mégis kiemelt esemény lesz. Hogy mindezt megrendezhetjük, elismerése annak a munkának, amelyet eddig a sportba fektettünk – hangsúlyozta az ME gazdasági vezetője.
 
A cívisvárosi intézmény nevében pedig a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója emelte ki a közösségépítő és hazánk életében meghatározó sportesemény jövőbemutató jelentőségét.
 
 
- A Debreceni Egyetemen már évszázados múltra tekint vissza a sportélet, már az intézmény jogelődeinek történetében is fontos szerepet játszott. Ami tudás felhalmozódott, azt a mai napig továbbörökítjük. Ha a várt sikert és az eredményes szervezést nézzük, tisztelettudóan, de igazán büszkén kijelenthetjük majd, hogy, ha Anglia a labdarúgás bölcsője, akkor Magyarország az európai egyetemi sport bölcsője és őshazája. Talán mondhatjuk azt is, hogy az egyetemi sport hazatér Magyarországra – mondta Balogh László.
 
A sajtótájékoztató végén taz EUG-marketing egyik legfontosabb alakja is bemutatkozott. Először „állt” ugyanis közönség elé a nyári játékok kabalafigurája. A Magyarországon is őshonos, küzdeni akarásáról és tudásáról, kitartásáról is közismert hiúz a két rendező város kezdőbetűiből kialakítva a DeMi nevet kapta.
 
Barna Marci, fotó: Schuszter Bálint