Aktuális trendek és kihívások a HR-ben

A humánerőforrás-menedzsment területét érintő aktuális trendekről volt szó a Humán Szakemberek Országos Szövetsége regionális szervezete, a Debreceni HR Klub és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar idei közös HR szakmai rendezvényén.

Az Innovatív HR – Kihívások a XXI. században című pénteki konferencia és szakmai fórum előadásai és kerekasztal-beszélgetései lehetőséget nyújtottak a résztvevő szakembereknek,  a felsőoktatási intézmények oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak a tapasztalatcserére, kutatási eredmények és szervezeti sajátosságok megismerésére.

-Egy felsőoktatási intézmény számára kiemelt jelentőségű a vállalati partnerekkel, munkaerőpiaci szereplőkkel való kapcsolattartás. Karunkon jelentős figyelmet fordítunk erre, ez a rendezvény is ennek egy nagyon jó példája. A számok, tapasztalatok azt mutatják, hogy sok egyetemi hallgató mutat érdeklődést a szakterület iránt, akik a munkaerőpiacra kilépve hamar el is tudnak helyezkedni. Remek alkalmat teremt egy ilyen rendezvény a kapcsolatépítésre is, amit hallgatóink rendre ki is használnak – fogalmazott megnyitójában Fenyves Veronika, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

Poór József, a Humán Szakemberek Országos Szövetségének elnöke örömének adott hangot, hogy olyan jó kapcsolatot sikerült kiépíteni a Debreceni Egyetemmel, melynek köszönhetően évről évre meg tudják szervezni a közös konferenciát. 

-A világon mindig mindenki keresi az újat, a legjobb megoldásokat, ami ugyanakkor egy nagyon nehéz feladat, hiszen senki sem lát a jövőbe. Hiszünk benne, hogy a tudomány viszi előre az embert, ilyen módon pedig ez a tanácskozás is sok előremutató dologgal szolgálhat – mondta az MTA doktora, aki előadásában a HR múltját, jelenét és jövőjét járta körbe.

A Humán Szakemberek Országos Szövetsége regionális szervezetének, a Debreceni HR Klubnak az elnöke, a DE Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese, Dajnoki Krisztina kiemelte: mindig figyelnek rá, hogy rendezvényükön debreceni sajátosságokat is bemutassanak, ezúttal a Schaeffler Debrecen Kft. ügyvezetője, Szabó Péter számolt be a Vitescóval való egyesülés kihívásairól a Stronger Together címmel tartott előadásában.

A szervezőbizottság elnöke büszkén számolt be róla, hogy az országosan meghirdetett, HR témában írt mesterszakos diplomadolgozatokra fókuszáló HR Mester Nívó Díjra beérkezett 19 pályamunkából a Debreceni Egyetem hallgatójának, Pelyák Lejlának a dolgozata nyerte el az első helyezést, aki a díja átvétele mellett be is mutatta a munkahelyi jóllét dimenzióiról szóló diplomamunkáját. Emellett 7 Különdíjat is kiosztottak, melyből négyet a Debreceni Egyetemen végzett hallgatók nyertek el.

-Hiszek abban, hogy mindig tudunk újat mondani, adni, hiszen amikor egy cég idejön, és bemutatja gyakorlati tapasztalatait, olyan sajátosságokba láthatunk bele, amelyek nem feltétlenül vannak benne a tankönyvekben. Másrészről pedig megerősítést is kapunk az ilyen jellegű fórumokon, hogy olyan ismeretet adunk át hallgatóinknak, amelyet tudnak majd hasznosítani. A HR-es szakmában sosem lehet hátra dőlni, hiszen mindig újabb kihívások jönnek, gondoljunk csak a koronavírus-járványra, de említhetném az energiaválságot, a háborút, vagy a harmadik országbeli munkavállalókat is – vélekedett Dajnoki Krisztina, a DE GTK Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet igazgatója.

A nap során a plenáris részt és a díjátadót követően szakmai és tudományos előadásokat, illetve kerekasztal-beszélgetéseket hallgathattak meg a jelenlévők. Többek között szó esett a márkaépítés hatásait vizsgáló legújabb kutatásokról, a generációs és kulturális szakadékok mellett pedig  a mesterséges intelligencia HR szakmára gyakorolt befolyását vitatták meg a szakemberek. 

 

Sajtóközpont