A compliance elismert szakértői a Debreceni Egyetemen

A vállalatok és szervezetek számára elengedhetetlen compliance kérdései, valamint a jövőbeni kihívások és lehetőségek kerülnek a középpontba október 10-én, csütörtökön a Debreceni Egyetemen. Az idei, immár II. Compliance Konferencián az adatkezelés új technológiáitól a banki és pharma compliance közötti különbségeken át számos témát körbejárnak a szakemberek.

A szervezetek folyamatosan és egyre dinamikusabban változó környezeti feltételek mellett látják el feladataikat, egyre több és összetettebb szabályozási követelménynek kell megfelelniük.  A változó környezeti hatások és az ezeket lekövető változó jogszabályokhoz való alkalmazkodás compliance kockázatot hordoz az adott szervezet számára. Ez lehet jogi-, szervezeti-, személyi-, hatósági kockázat, pénzügyi veszteség vagy akár hírnévrontás. 

  • A compliance nem csupán jogi és etikai kérdés, hanem a vállalatok hosszútávú fenntarthatóságának és versenyképességének alapvető eleme. Csak azok a szervezetek képesek hosszabb távon fennmaradni, amelyek képesek az alkalmazkodásra, illetve a változásokkal egyidejűleg keletkező kockázatok kezelésére – hangsúlyozza a Debreceni Egyetem compliance igazgatója, Herman Zsuzsanna.

A szabályozói környezet folyamatos változása és szigorodása miatt a compliance-szakértőknek naprakésznek kell lenniük, hogy biztosítani tudják a jogszabályoknak való megfelelést, csökkentsék a kockázatokat és védjék a szervezet hírnevét. Ehhez a tudástranszferhez járul hozzá a Debreceni Egyetem idei, immár második Compliance Konferenciája. 

Az október 10-re tervezett tanácskozás résztvevői választ kaphatnak többek között arra, hogyan építhetnek ki hatékony compliance rendszereket, milyen eszközökkel tudják minimalizálni a kockázatokat, és a bejelentőrendszerrel kapcsolatos gyakorlati kérdéseiket is feltehetik. Találkozhatnak a szakma elismert szakértőivel, a Debreceni Egyetem és más neves intézmények előadóival, compliance tanácsadókkal és vállalati vezetőkkel.

Az esemény fővédnöke, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke előadásában az adatvédelem és a mesterséges intelligencia témakörét tárja fel. A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály Foglalkoztatás-felügyeleti Osztályának vezetője a belső visszaélés-bejelentési és bejelentővédelmi rendszerrel kapcsolatos szabályozási környezetet és az ezzel összefüggő hatósági ellenőrzési tapasztalatokat mutatja be. A Magyar Nemzeti Bank Compliance és védelmi főosztályának vezetője az új trendekről és kihívásokról számol be a társaságirányításban, a Debreceni Egyetem compliance igazgatója pedig a compliance térnyeréséről, a szervezeti kultúra, az integritás és a compliance egymáshoz fűződő viszonyáról tart előadást. 

Az MBH Bank Compliance és pénzmosásmegelőzés igazgatója a vállalati értékek biztosításáról, rövid és hosszútávú érdekek ütközéséről ad áttekintést.  A Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda irodavezető ügyvédje a compliance dinamikus helyzetéről, a PricewaterhouseCoopers Magyarország cégtársa az ISO 37001 működtetéséről osztja meg tapasztalatait. A GE Vernova globális ombuds vezetője a vállalati kultúra és a compliance kapcsolatáról értekezik. 

Két kerekasztal-beszélgetés is követi majd az előadásokat, az egyik a visszaélés-bejelentési és bejelentővédelmi rendszer gyakorlatát, a másik pedig a compliance rendszerek megvalósulási módjait elemzi az egyes szervezeteknél.

A II. Compliance Konferencián való részvétellel a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és a Magyar Ügyvédi Kamara tagjainak kreditpont szerzésére nyílik lehetőségük, regisztrálni október 5-ig lehet az alábbi linken.

 

Sajtóközpont