Elsősegélynyújtásban is a legjobb

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája tanulói nyerték gyermek kategóriában a Magyar Vöröskereszt Országos Elsősegélynyújtó Versenyének döntőjét. Az elsősegélynyújtás világnapján, szeptember 14-én Kecskeméten megrendezett versenyen az ország húsz legjobb csapata között bizonyultak a legjobbnak.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája „DEAED” elnevezésű formációja a verseny keretében olyan komplex szituációkat és sérüléseket kezelt, mint a csecsemő-újraélesztés, felnőttnél keringésleállás ellátása félautomata defibrillátor segítségével, stroke-os páciens, illetve cukorbeteg gondozása, továbbá törések, vérzések vagy éppen darázscsípés kezelése.

-Intézményünk számára nemcsak azért fontos az elsősegélynyújtási ismeretek tanítása, mert a Nemzeti Alaptanterv szerint kötelező alapelem, hanem mert így diákjaink olyan ismereteket sajátítanak el, melyek a mindennapi életükben hasznosak lehetnek. Továbbá tanulóink jelentős százaléka az egészségügyben vagy közösségben dolgozó ember lesz, aki képes segíteni embertársain. Nagyon örülök, hogy ezek a gyerekek, kollégák ilyen elkötelezetten szívükön viselik a segítségnyújtást, mások életének megmentését – mondta a hirek.unideb.hu-nak Denichné Hajdu Tímea, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája főigazgatója.

A döntőben a gimnázium tanulóinak egyebek mellett egy tömegbaleset szimulációja során Hajdú- Bihar vármegye más elsősegélynyújtó alakulataival is együtt kellett dolgozniuk. Az elképzelt szabadtéri nagyszínpad leszakadásakor a sérültek ellátására a többiekkel együttműködve, sikeresen dolgoztak ki stratégiát.

-A gyerekek jól felkészültek, éppen ezért fontosnak tartottam azt is, hogy jól érezzék magukat a verseny alatt. Nem először jutott be a döntőbe a gimnáziumunk csapata, így jól ismerték a verseny menetrendjét. Húsz állomás és nyolc baleseti kárhely várt rájuk életszerű, komplikált szituációkkal és a sérülések, rosszullétek szinte teljes arzenáljával. Komoly felkészültséget, összpontosítást igényeltek a versenyfeladatok, extra eredmény, hogy a dobogó tetejére állhattunk – nyilatkozta Krakomperger Zsolt, a csapat felkészítő pedagógusa.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája csapata az elérhető eredmény 91 százalékát, 1106 pontot szerzett.

A csapat tagjai: Kolozsvári Mia, Kovács Anna, Nagy-Szendrey Noel, Rácz Róbert Milán, Ungár Zsuzsanna.

Sajtóközpont - ÉE