Hivatalosan is megnyitották az Európai Egyetemi Játékokat

Sportolói és játékvezetői eskütétellel, valamint az Európai Egyetem Sportszövetség (EUSA) zászlójának felvonásával hivatalosan is elkezdődött az Európai Egyetemi Játékok. A nagyszabású miskolci nyitóünnepségre Debrecenből mintegy ezer résztvevő utazott rendőri felvezetéssel.

Negyven országból négyszáz egyetem képviselői érkeztek az eseményre Debrecenbe és Miskolcra. Az Európai Egyetemi Játékok a világ egyik legnagyobb egyetemi multisport rendezvénye, amelyen európai egyetemek sportolói mérik össze tudásukat felsőoktatási intézményeiket képviselve. A rendezvényt páros években rendezik meg olyan egyetemi városok, amelyeket infrastruktúrájuk, szervezői hátterük alkalmassá tesz az EUG 17 sportágának fogadására.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (European University Sports Association/EUSA) 2018-ban döntött Debrecen és Miskolc mellett, így a két város karöltve ad otthont a VI. Európai Egyetemi Játékoknak (European Universities Games/EUG). Az idei eseményt a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Debreceni Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel, valamint Debrecennel és Miskolccal közösen szervezi.

Az eseményen 22 felsőoktatási intézmény képviseli Magyarországot, köztük a két házigazda egyetem is. Több mint 550 hazai sportoló indul mind a 17 sportágban, ezzel a legnagyobb delegációt alkotva. A Debreceni Egyetemet 13 sportágban 120 sportoló és további 20 hivatalos személy (edzők, csapatvezetők) képviseli.

 

A péntek esti nagyszabású megnyitón a két rendező egyetem nevében Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta: a sport kulcsszerepet játszik a közösség és összetartozás érzésének erősítésében.

  • A sport értéket teremt, a játékok pedig lehetőséget nyújt arra, hogy Miskolc és Debrecen a sporton keresztül is megmutathassa értékeit – fejtette ki az egyetemi vezető.

Mocsai Lajos, a MEFS elnöke nagy örömmel köszöntötte az egyetemi sportélet fiatal képviselőit, beszédében kiemelte: mint minden multisport-esemény, úgy ez is nemcsak a sportról, hanem a közösségépítésről is szól.

 

A hallgatók számára legalább annyira fontos maga a teljesítmény, versenyzés, versengés – legyen szó tanulásról, vagy akár sportról –, mint a közösség és az együvé tartozás érzése – hangsúlyozta.

Adam Roczek, az EUSA elnöke kitért a szervezők professzionális munkájára, a helyszínek magas minőségére. A sportvezető úgy fogalmazott: az út néha keskeny volt, göröngyös és végtelennek tűnt, de mindannyiuk álma volt, hogy Magyarországra hozzák a játékokat.

 

A miskolci DVTK Arénában megrendezett ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Hankó Balázs, a kultúráért és innovációért felelős miniszter, aki megköszönte az EUSA, a szervezők munkáját, majd lelkesítette a sportolókat.

 

- Mutassuk meg Európának, hogy mi a magyar virtus! – üzent a hazai fiataloknak a miniszter, aki ezt követően megnyitotta a 2024-es Európai Egyetemi Játékokat.