A kéretlen lakótársak, a poloskák

Akinek van konyhakertje, annak nyáron sem kell bemutatni őket: ott vannak árkon, bokron, paradicsomon, de még az almafa legtetején is.

 Talán nincs is olyan, aki szívesen találkozik velük, mert egy-egy jól irányzott csapással könnyen büdösek – vagy ahogy fogalmazni szoktunk – „poloskaszagúak” lehetünk. No meg ott a „poloska ízű” málna…

Mit is érdemes tudni róluk?

Az ázsiai márványospoloska invazív faj, az első hazai észlelését 2013-ra datálják. Természetes ellenségek híján nem csak hazánkat, de a világ legnagyobb részét már elérték (máshol sem kisebb fejtörést okozva). Egy másik faj, mely hasonló kellemetlenségeket okoz, az a vándorpoloska, amely etióp eredetű, s nagyon hasonlít cikkünk főszereplőjére, az ázsiai márványospoloskára. Közvetlen veszélyt egyikük sem jelent az emberekre nézve: nem harapnak, se nem csípnek. Mégsem szeretjük őket. Az enyhe telek miatt minden évben egyre több van belőlük. A hideg elől a meleg helyekre húzódnak, így kerülnek a plafonra, a csillárba, s még sorolhatnánk, hogy a lakás mely zugaiba.

Mit is keresnek ők nálunk, vagy mit is szeretnének tőlünk?

Ha röviden akarnék válaszolni, akkor első sorban túlélést. Agresszív mezőgazdasági kártevők, főleg az érésben lévő vagy az érett terméseket preferálják. Előszeretettel szívják ki a nedvességet a félérett paradicsomokból, de a paprikát, málnát, borsót, babot és a káposztaféléket sem vetik meg, sőt, a dísznövényeket sem kímélik.

Mit tehetünk ellenük?

A vegyszerek csak megtizedelik őket, hatékony munkát nem végeznek, sok más fajt – melyek közül több hasznos is lehet akár – viszont szép számmal pusztíthatnak, éppen ezért ezt a módszert érdemes kerülni. A kézzel való begyűjtés macerás, büdös, ámbár humánus megoldás. A legcélravezetőbb a csapdázás és a megelőzés. Vegyük górcső alá ezeket a megoldásokat!

A legegyszerűbb csapdához nincs szükség másra, csak egy vizes törölközőre. Tegyük ki az erkélyre, tornácra, teraszra éjszakára, majd reggel merítsük szappanos vízbe, hogy a rátelepedett poloskák elpusztuljanak. A legjobb, ha a törölköző függőlegesen lóg, arra szívesebben másznak.

A megelőzés még ennél is egyszerűbb – és most sokan a szúnyoghálóra gondolnak, ami nem rossz megoldás. Még jobb azonban, ha meleg fényű izzókat használunk ebben az időszakban, ugyanis poloskaszakértők megállapították, hogy e rovarok képesek megkülönböztetni a színeket, sőt, még kedvencük is van. A melegebb, vagyis pirosas és sárgás fényeket ha nem is kerülik el, de kevésbé kedvelik, míg a kék és ultraibolya fény iránt nagyobb érdeklődést mutatnak. Ezért érdemes a meleg fényű izzókat előnyben részesítenünk otthonunkban, hiszen ezzel nagy valószínűséggel csökkenthető a kellemetlen rovarok száma.

Ügyesen!

futureofdebrecen.hu