Azt a hétszázát!

Lassan eltelik fél esztendő, de a sajtó csak most kapta fel, hogy a DVSC labdarúgó vezetése hétszáz milliós hitelt vett fel.

 A tranzakció még májusban jött létre. Én csak azt nem értem, miért eme felháborodás, miért nem szólalnak meg illetékesek, miért háborognak közgazdasághoz nem értők? Igaz én sem vagyok ez utóbbi szakmának tudora, de tény nincs akkora felháborodásra ok, hogy balhé legyen.
 
A legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István 1830. januárjában jelentette meg Hitel című könyvét.
 
A mű, a honi gazdasági szakirodalom etalonja. A gróf tízezer forint hitelt kívánt felvenni az osztrák banktól, de a pénzintézet fedezet hiányában elutasította. Ekkor születtek meg gondolatai, amelyek alaposan felkavarták a korabeli közéletet. Az ellentábor vezére Dessewffy József volt, de csak - mai szlenggel élve - szájkarate alakult ki.
 
Mi van most? A Loki gazdálkodása - a statisztikák szerint -  jó. Tavaly pozitív szaldóval zártak.
 
A játékosok értékesítéséből jelentős összeghez jutott a tulajdonos. További fejlődés azonban szükséges. Nemhiába hangoztatja a szakvezetés is, - most már ki merik mondani - cél a dobogó. Ehhez pedig pénz kell. A hétszáz millát jelzálog fejében kapták. Az MLSZ-től bejövő pénzeket ajánlották fel. 
 
Közgazdaságilag tehát semmi különös nem történt, egy szabályos manőverrel pénzhez jutott az egylet. Más kérdés, hogy honnan kitől. Tudjuk, az MBH Bank Mészáros Lőrinc érdekeltsége. A klub szerződés keretében - szintén nyáron datálódott - népszerüsíti a pénzintézetet. Na, akkor lehet tovább gondolni a tranzakciót. Meggyőződésem, hogy a jelentős lóvét egy idő után valahogy, valamikor kézen-közön, de szabályosan el lehet simítani, nem kell erőlködni, perlekedni a visszajuttatás miatt. 
 
A DVSC költségvetése - ha jól olvastam - 2,7 milliárd volt 2023-ban. A Puskás Akadémia csak a TAO révén jutott 14 milliárdhoz. A "szegény rokon" pedig így segít. Nem mentegetni akarok  én senkit ebben az ügyben, csak próbálom magamat megnyugtatni, nincs baj kedvenc csapatom körül. Egyébként meg úgyis az eredmények beszélnek majd.
 
A Lánchíd kitalálója ezt is írja a Hitelben: " Az ország java nem egyesek s néhány magányosnak hasznán, hanem az egész virágzásán alapulhat".
 
Weisz György