Jelentős fejlesztések a Debreceni Labdarúgó Akadémián

Teljes mértékben megújult a 2-es, műfüves pálya borítása a DVSC Labdarúgó Akadémia pallagi edzőcentrumában, a fedett csarnok borítása is cserén esett át. Ezzel párhuzamosan megvalósult az 1-es, a 2-es, a 3-as, a 4-es és az 5-ös pálya lámpatesteinek korszerű, takarékos világítást szolgáló cseréje, a kábelek cserélése, kapcsolószekrények átalakítása, felújítása. Mindemellett 10 új labdarúgókapu, illetve labdafogó hálók beszerzése is megtörtént.

Mindez nyílt közbeszerzési eljárást követően valósult meg, a GLOBÁL SPORT Ipari kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, mint a legjobb ár-érték arányt tartalmazó ajánlatot benyújtó ajánlattevő került kihirdetésre nyertes ajánlattevőként. A beruházás részben TAO-s forrásból (70%) részben önerőből (30%) kerül finanszírozásra. Az önerőt a DVSC Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft. biztosította továbbadott támogatás formájában. A beruházás költsége bruttó 188 millió forint.

A megvalósult beruházás rövid összefoglalása:

S műfüves labdarúgó pálya és pályavilágítás felújítási munkálatai az alábbiak szerint:

 A DVSC LA Létesítményfenntartó Nonprofit Kft. a Debrecen - Pallag területén a 017/7 helyrajzi számú telken található edzőközpontjában kilenc labdarúgó pályával és egy fedett, műfüves borítású edzőcsarnokkal rendelkezik. Az Ajánlatkérők ezen területen található 2-es számú műfűvel borított, 115 x 74 m méretű labdarúgópálya borításának cseréjét (60 mm szálmagasságú, töltött műfűre) valósították meg, a szükséges alépítményi javítással, a pálya vonalazásával, a terveknek és a műszaki leírásnak megfelelően.

A 2-es számú pályáról felbontott burkolatból (az edzőcsarnokba szükséges mennyiség) - minőségét a bontás és az anyamozgatás során megőrizve - telepítésre került az edzőközpont területén található fedett edzőcsarnokba.

Az edzőközpontban öt labdarúgó pálya lámpatestének cseréjére került sor. Az öt érintett pálya szám szerint 1-es, 2-es, 3-as, 4-es, 5-ös. A pályákra egyenként a Magyar Labdarúgó Szövetség által meghatározott 200 LUX megvilágítási értéket biztosítani kellett a korszerűsítés során. A korszerűsítés kiemelt célja volt a villamosenergia felhasználás csökkentése, a lehető legjobb fényviszonyok mellett. Ugyanezen öt labdarúgó-pályán a meglévő 10 labdarúgó kapu lecserélése is realizálódott.

A DVSC Labdarúgó Akadémia története

 A DVSC 2009. évi sikere, a Bajnokok Ligája főtáblára, illetve egy évvel később az Európa-liga csoportkörbe jutás megteremtette az alapot arra, hogy Debrecenben – figyelembe véve a magyar kormány programját, törvény alkotási munkáját – komplex futballfejlesztési ernyőprogramot indítsanak el.

A program kifejezetten magában foglalta a helyi labdarúgás tömegbázisának szélesítését, az infrastruktúra fejlesztését, a közönségkapcsolatok újragondolását, az amatőr és tömegesítő labdarúgóprogramok indítását, a komplex rendszer informatikai és humán infrastruktúrájának fejlesztését, mindezeken keresztül, végső soron, az elit labdarúgás előre lépését. A program részét képezte a felsőoktatás oktatási és kutatási lehetőségeinek a futball fejlesztésének szolgálatába állítása, melyre Debrecenben jó lehetőség kínálkozott. A Debreceni Egyetem stratégiai partnerként jelent meg a program megvalósításában, melyhez területéből biztosított helyet az akadémia infrastrukturális beruházásának.

A Debreceni Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft. (DLA) 2010-ben jött létre. Három tulajdonosa van: DVSC Futballszervező Zrt., Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Debreceni Egyetem.

A közel kétezer négyzetméter alapterületű létesítmény alapkövét 2012. március közepén rakták le, majd bő egy évvel később, 2013. április 27-én Orbán Viktor miniszterelnök részvételével ünnepélyes keretek között adták át. A beruházás összköltsége 1,4 milliárd forint volt, melyből a város 300, a DVSC Futballszervező Zrt. 150 millió forintot vállalt, a fennmaradó összeget pedig a társasági adó felajánlásokból fedezték.

  1. március 29-én adták át a fedett műfüves pályát, amely lehetővé teszi, hogy a csapatok télen is megfelelően tudjak készülni.

Az Akadémián jelenleg mintegy 250 tehetség nevelkedik, akik a partneregyesületi és megfigyelői hálózatnak hála nemcsak Debrecen környékét, hanem szinte az egész ország területét, sőt, a határon túliakat is reprezentálják.

INFRASTRUKTÚRA

Edzőközpont Debrecen-Pallagon, a Debreceni Egyetem által biztosított 017/7 hrsz 13 ha méretű területen

  • 8 db 105X68 m méretű füves pálya
  • 1 db 105X68 m méretű műfüves pálya
  • 4 db 30X40 m játékterű műfüves pálya
  • 1 db 40X68 m méretű műfüves technikai tesztpálya
  • 1 db 70X60m fedett műfüves pálya
  • 100 férőhelyes parkoló
  • öltözőépület és klubház
  • 12 öltöző (22 m2/öltöző) + zuhanyzók
  • 1 öltöző (50 m2) + kiszolgáló helyiségek
  • adminisztrációs helyiségek (2 iroda + titkárság), büfé
  • várótér szülők részére
  • épületgépészeti és karbantartó helyiségek
  • előadóterem
  • kondicionáló terem, terasz
  • edzői öltözők (2 db)
  • edzői és technikai vezetői irodák (3 db)

Borítókép: dvsc.hu.