Mozdulj, Debrecen! programhelyszín az Árpád vezér iskolában is

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom beltéri programjai újabb helyszínre találtak a Debreceni Árpád Vezér általános iskolában. Erről 2024. május 16-án Széles Diána alpolgármester, Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója, Katona Erzsébet önkormányzati képviselő és Komolay Szabolcs, az iskola intézményvezetője sajtótájékoztató keretében számolt be.

Amint azt Széles Diána elmondta, ismét örömteli pillanathoz érkezett a Mozdulj, Debrecen! mozgalom, hiszen újabb beltéri programhelyszíne lett: a Debreceni Árpád Vezér Általános Iskola tornaterme. Az intézmény környezetében lévő városrész lakói részéről is nagy igény volt már arra, hogy a Mozdulj, Debrecen! programjai keretében itt is mozogni tudjanak. Az elmúlt több mint két és fél évben immár több mint 70 ezren vettek részt a mozgalom programjain, s minden egyes helyszínen rendszeresen telt ház van. A mozgalom célja – vagyis az, hogy a város önkormányzata és a Debreceni Egyetem együttműködése keretében készített egészségterv előzetes felméréseinek tanulsága szerint nagyon keveset mozgó debreceniek mozogjanak – teljesült. Ennek elérésében nagy szerepe van a Debreceni Egyetem, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársainak, a foglalkozásokat tartó oktatóknak, az aktivistáknak, számos más segítőnek, valamint a Debreceni Tankerületi Központ tagintézményeinek – a tornatermeikben helyszíneket biztosító iskoláknak –, melyek nélkül sok városrészben nem lehetne egyéb megfelelő helyszín híján programokat szervezni. Az alpolgármester külön is köszöntötte az éppen ezen a napon 80 esztendős Kiss Erzsébetet, aki a Mozdulj, Debrecen! egyik legaktívabb résztvevője, önkéntese. Nélküle és a hozzá hasonló személyiségek nélkül nem működhetne ez a mozgalom – hangsúlyozta Széles Diána –, mint ahogyan nem működhetne azok nélkül, a város gazdaságának erősödéséből származó, egyre növekvő adóbevételek nélkül sem, melyekből ilyen jólléti programokat lehet finanszírozni.   

Katona Erzsébet önkormányzati képviselő szerint nehéz úgy közösséget építeni, ha nincs hozzá közösségi tér. Az Akadémiakert, a Tócóliget, a Liget lakópark körzetében jelenleg még nincs közösségi ház, ez az iskola viszont lehetőséget biztosított arra, hogy itt is elinduljanak a Mozdulj, Debrecen! beltéri programjai.  Heti négy alkalommal háromféle mozgásformát lehet majd itt választani, s a programokon ingyenesen lehet részt venni. A képviselő arról is szót ejtett, hogy a Civaqua-programnak köszönhetően a Vezér utcán egy víztározó létesült – amit a helyiek már tónak neveznek –, s mellette a jövőben egy rekortán borítású futópálya valósul meg, azok örömére, akik futni szeretnek. S ebben a városrészben nagyon sokan szeretnek futni. Így lehet majd a bel- és kültéri mozgási lehetőségek között is válogatni – csak élni kell, s rendszeresen kell élni velük.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a mozgásszegény életmód világszerte nagyvárosi jelenség, s ennek egészségügyi kockázata van, főleg szív- és érrendszeri megbetegedések formájában. Ez ellen mindenképpen tenni kell! A mozgást népszerűsítő programok kezdeti fázisában mindig nagy a lelkesedés, aztán csökken irántuk az érdeklődés. A Mozdulj, Debrecen! mozgalom ingyenességével, rendszeres programjaival, állandó helyszíneivel a kezdeti lelkesedést sikerült szinten tartani, s – amint azt az igények növekedése nyomán az újabb és újabb programhelyszínek nyitása bizonyítja – fokozni is. Ez sorrendben a 16. programhelyszín. A Debreceni Árpád Vezér Általános Iskola (Böszörményi út 150-152.) tornatermében május 16-tól keddenként 17.30 és 18.30 óra között zumbaórára, 18.30 és 19.30 óra között alakformáló aerobikra, szerdánként 17.30 és 18.30 óra között jógára, csütörtökönként 17.30 és 18.30 óra között alakformáló aerobikra, 18.30 és 19.30 óra között zumbaórára, péntekenként pedig 17.00 és 18.00 óra között jógára várják az érdeklődőket. Papp Csaba szerint a szervezetünk számára a mozgás az igazi ajándék. Ennek az ajándékozásnak teremti meg a lehetőségét a Mozdulj, Debrecen! mozgalom.

Komolay Szabolcs, a Debreceni Árpád Vezér Általános Iskola intézményvezetője úgy véli, hogy a város által útjára indított Mozdulj, Debrecen! mozgalom nagyon hasznos kezdeményezés. Népegészségügyi kérdésekben nagyon sok a tennivaló, s ezt ők iskolai szinten is érzékelik, mert nem csak a felnőttek mozognak keveset, hanem sajnos a gyerekek is. A gyerekek a 21. században már sokkal inkább az elektronikus eszközökkel szeretnek foglalkozni, semmint mozogni. Mivel a pedagógusok is megdöbbentek a debreceniek mozgásszegény életmódjáról tanúskodó felmérési eredményeken, örömmel csatlakoztak a Mozdulj, Debrecen! mozgalom iskolaprogramjához. Azok a diákok, akiket be tudtak vonni ebbe, azok megszerették ezt a programot, s szívesen vesznek részt az eseményeken. Most az iskola egy újabb szintre lép ezen a téren. Egy oktatási intézmény ugyanis nem önmagában létezik, hanem egy városrész, egy közösség része, akár központja is. Ebben a városrészben pedig a Debreceni Árpád Vezér Általános Iskola épületegyüttese az egyetlen, amely egy ilyen programnak helyet tud adni. Nagyon szívesen adnak hát teret a mozogni vágyó felnőtteknek!

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom programjainak részleteiről a https://mozduljdebrecen.hu/ és a https://gondoskodovaros.hu/ internetes oldalakon lehet tájékozódni.