Bringázz a munkába!

2024. május 14-én immár 15. alkalommal szervezi meg a Magyar Kerékpárosklub a Bringázz a munkába! kampány keretében a tavaszi Bringás reggelit és uzsonnát, mely idén már több, mint 100 helyszínen várja a kerékpárral munkába indulókat.

Az országos eseményhez kapcsolódva Debrecenben a Magyar Kerékpárosklub helyi szervezete által délután 16 órától a Piac utcán rendezett központi eseményen túl 16 cég és szervezet, valamint Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata mindösszesen 20 helyszínen várja saját munkavállalóit bringás reggelivel és/vagy uzsonnával.

 

A képen szöveg, térkép, képernyőkép, diagram láthatóAutomatikusan generált leírás

 

Az eseményen részt vevő szervezetek nem csak egy nap erejéig képviselik a fenntartható közlekedés és az egészségtudatos életmód iránti elköteleződést, de elszántan igyekeznek a szervezeti alapértékek közé emelni azt. 

 

Az EDC Debrecen évek óta zászlóvivője a fenntartható közlekedés ösztönzésének, sorozatban 5. éve nyerte el a „Kerékpárosbarát Munkahely” díjat, ebből két alkalommal kategóriagyőztesként, mely címek elnyerésével egy-egy új kerékpárral gazdagodott a céges flotta. Az EDC a kerékpáros munkába járás feltételeinek folyamatos fejlesztésén túl kiemelt szerepének tartja nem csak házon belül, de egész Debrecenre kiterjedően a fenntartható mobilitás promótálását. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy immáron 3. éve tölt be katalizátor szerepet a városi szintű Bringás Reggeli mozgalom szervezésében.

 

A kerékpározás, mint környezetbarát közlekedési forma népszerűsítése évek óta kiemelt program a Teva Gyógyszergyár Zrt.-nél is. Az utóbbi években számos kampány valósult meg sikerrel, ilyen volt a Pattanj te is bringára!, vagy a Legyünk ökofrankók! szemléletformáló- és környezetbarát programok, melyek mind 2 kereket kívántak a résztvevőktől. Idén a Haladó Kerékpárosbarát Munkahely címet is elnyerték, mely nem a véletlennek köszönhető, hiszen a Teva sportegyesület sportszakmai munkájának egy fontos eleme a kerékpáros közösség építése, a bringázás népszerűsítése, a munkavállalókkal való szakmai konzultáció lefolytatása. Mindemellett kerékpárszervízt is telepítettek a Teva telephelye elé, melyet bárki használhat (lásd fotó):

 

 

Az NI Hungary Kft.-nél kiemelt jelentőséggel bír a környezetvédelem, így nagy hagyománya van az aktív és fenntartható közlekedésnek. A vállalatnál több százan részesítik előnyben a kerékpáros közlekedést, és több éven át számos alkalommal nyerte el a cég a Kerékpárosbarát Munkahely címet. A debreceni leányvállalatnál két, egyenként közel 200 férőhelyes korszerű kerékpártároló áll a munkavállalók rendelkezésére, amely tovább ösztönzi az egyébként is népszerű biciklis közlekedést a debreceni vállalat több mint 1400 munkavállalója körében. 

Idén először a program részeként a cég adománygyűjtést is szervezett: használt sportszereket és sportruházatot gyűjtenek a gazdaságilag hátrányos helyzetű térségekben élő hajdúbagosi általános iskolásoknak. Az iskola részt vesz a Logiscool és a Digitális Tudásért Alapítvány közös, NI által is támogatott programjában, amely során a gyerekek élményalapú oktatási módszerekkel programozást tanulhatnak, ezáltal jövőálló tudáshoz jutnak.

A Trans-Sped Kft. évek óta törekszik a kerékpáros kultúra népszerűsítésére a munkavállalók körében.  A debreceni telephely könnyedén megközelíthető kerékpárúton, illetve hatalmas, fedett kerékpártároló elégíti ki a bringás kollégák igényeit.  A biciklizés, egészséges életmód és a fenntarthatóság szerves részét képezi a szervezeti kultúrának, mi sem bizonyítja jobban a nemrégiben elnyert Fenntartható Debrecen díjuk.

A képen ég, kültéri, kerék, Biciklikerék láthatóAutomatikusan generált leírás

A LIFE IP HungAIRy projekt keretében Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata egy Ökomenedzser Irodát hozott létre, melynek többek között a közlekedési szektort érintő szemléletformálás is feladata. Ezen tevékenység részeként – a korábbi évekhez hasonlóan – a Polgármesteri Hivatal csatlakozik a „Bringás Reggeli” programhoz és az Régi-, illetve az Új Városházánál várja a kerékpárral munkába érkező dolgozókat.

Debrecen Főterén a tavalyi tapasztalatokból építkezve, rendhagyó módon délutáni Bringás Piknik kerül megtartásra 16 órai kezdettel. A délutáni időszak legnagyobb előnye, hogy az emberek már nem rohannak tovább a munkába, így igazi kerékpáros fesztivál hangulat tud kialakulni, mellyel a kerékpározás közösségteremtő, közösségépítő hatásai is érvényesülnek. 

A Bringázz a munkába mozgalomról, a kerékpározás előnyeiről, kérdéseiről bővebben az alábbi oldalon olvashatunk: https://www.bringazzamunkaba.hu/