11. Skandináv Filmfesztivál

A legkiválóbb északi filmek kerülnek terítékre premier előtt az Apolló moziban a 11. Skandináv Filmfesztiválon a forgalmazó Vertigo Média és a mozi közös szervezésében!

A legkiválóbb északi filmek kerülnek terítékre premier előtt az Apolló moziban a 11. Skandináv Filmfesztiválon a forgalmazó Vertigo Média és a mozi közös szervezésében!
 
A program:
 
𝗣𝗥𝗘𝗠𝗜𝗘𝗥 𝗘𝗟𝗢̋𝗧𝗧𝗜 𝗩𝗘𝗧𝗜́𝗧𝗘́𝗦𝗘𝗞
 
AMIKOR MEGTÖRIK A FÉNY | Ljósbrot
Izlandi dráma / Icelandic drama, 82’, 2024
izlandi nyelven, magyar felirattal
Az izlandi Amikor megtörik a fény világpremierje a világ legrangosabb ‚A‘ kategóriás mozgóképes seregszemléjén, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard versenyprogramjában volt, ahol az alkotás egyben a program nyitófilmje is volt. Az Oscar-díjre jelölt izlandi rendező Rúnar Rúnarsson drámája a felnőtté válás érzékeny filmje, benne a tinédzserek érzelmi világának hiteles és megkapó ábrázolásával.
 
Vetítés időpontja: október 10. - 18:00
:
 
ARMAND | Armand
Norvég játékfilm / Norwegian feature, 117’, 2024
norvég nyelven, magyar felirattal
A norvég Armand világpremierje a világ legrangosabb ‚A‘ kategóriás mozgóképes seregszemléjén, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard versenyprogramjában szerepelt. Az Armand Cannes-ban elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat. Az Armand napjaink egyik legfontosabb társadalmi kérdéséről és problémájáról, a gyerekek közötti iskolai zaklatásról szól, és hogy mit tehet egy anya, amikor a gyerekét zaklatással vádolják meg.
 
Vetítés időpontja: október 11. - 18:00

 
ÉLŐHALOTTAK! | Håndtering av Udøde
Norvég horrorfilm / Norwegian horror, 97’, 2023
norvég nyelven, magyar felirattal
A norvég Élőhalottak! John Ajvide Lindqvist Magyarországon is megjelent bestsellerének filmfeldolgozása. Az Élőhalottak! világpremierje a világ egyik legrangosabb mozgóképes seregszemléjén, a Sundance Nemzetközi Filmfesztivál World Cinema versenyprogramjában volt, ahol a film elnyerte a legjobb zene díját. A film arról szól, hogy mit kezd a társadalom akkor, amikor halottaink, szeretteink váratlanul visszatérnek.
 
Vetítés időpontja: október 11. - 20:15

 
FIÚK | Vogter
Dán thriller / Danish thriller, 100’, 2024
dán nyelven, magyar felirattal
A dán Fiúk világpremierje a világ egyik legrangosabb ‚A‘ kategóriás mozgóképes seregszemléjén, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt. Az alkotást később díjazták a rangos Hongkongi Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező Gustav Möller előző filmje, az A BŰNÖS világsikert aratott és népszerű volt a magyar mozikban is. A történet egy női börtönőrről szól, aki egy rabbal találkozva szembesül múltbeli titkokkal és tragédiákkal.
 
Vetítés időpontja: október 12. - 18:00
 
SZEX | Sex
Norvég romantikus dráma / Norwegian romantic drama, 125’, 2024
norvég nyelven, magyar felirattal
A norvég párkapcsolati mozi világpremierje a világ egyik legrangosabb ‚A‘ kategóriás filmfesztiválján, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma versenyprogramjában volt, ahol az alkotás három díjat is kapott (az ökumenikus zsűri, a Nemzetközi Artmozi Egyesület (C.I.C.A.E.) és az európai mozihálózat (Label Europa Cinemas) elismeréseit).
 
Vetítés időpontja: október 12. - 20:15