Együtt az olvasásban

Beszélgetés Szabados Ágival a Debreceni Egyetemen.

Április 26-án, 16 órától került megrendezésre a Debreceni Egyetem BTK Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék, a Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégium (BIKSz) és a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) közös eseménye. A rendezvény a Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék szakhetének keretein belül valósult meg.

A beszélgetésnek otthont adó, A Sziget teljesen megtelt érdeklődőkkel, amikor Dr. Lakó Zsigmond, a DE-BTK Művészeti Központ igazgatója köszöntötte a jelen lévőket. Majd Györgyi Kata, a BIKSz alelnöke konferálta fel a beszélgetés résztvevőit.

Szabados Ági magyar médiaszemélyiség, riporter, műsorvezető, a Nincs időm olvasni kihívás alapítója, irodalomterapeuta, egyetemi óraadó és tartalomgyártó (legújabb műsora, a Szabados Ági könyves podcastje). Hivatása, hogy segítsen az embereknek újra felfedezni az olvasás örömét. A beszélgetés moderátora Kovács Rebeka volt, aki harmadéves közösségszervezés hallgató és a BIKSz tagja. Többek közt a közösségek szerepéről, önmaga és ideje menedzseléséről, sikeres vállalkozásáról és ezeket érintő kérdésekről beszélgettek a Libertine Könyvesbolt alapítójával.

Ági 2017-ben hozta létre a „Nincs időm olvasni kihívás” nevű csoportot, amely mára már egy közel 85 ezer fős közösség, akikkel az olvasás iránti szeretet a közös kapocs. 2020 őszén megalapította saját könyvkiadóját és azóta már három Libertine Könyvesboltot nyitott meg.

- Az volt a célunk a könyvesbolttal, hogy egy közösségi teret hozzunk létre, ahol lehet olvasni, beszélgetni, kikapcsolódni. Olyan városokba szerettünk volna eljutni, ahol a legtöbben követnek minket, Debrecenben pedig minden támogatást megkaptunk ahhoz, hogy itt legyen a harmadik helyünk. Először nagyon féltem a kudarcoktól és attól, hogyan fogok ennyi mindenre időt szakítani, aztán belevágtam és rájöttem, hogy életem legjobb döntése volt – mondta az RTL Reggeli műsorvezetője Gulyás Evelinnek, a dehir.hu részéről készített interjúban.

A hallgatóságból többen rá tudtak csatlakozni a multitasking problémakörére. Ági is amellett érvelt, hogy a multitasking sok esetben már inkább kontraproduktív hatást kelt az egyénekben. Fontos lenne a figyelmünket is trenírozni, mert ebben az információ dömpingben akarva-akaratlanul magasabb az ingerküszöbünk és sokszor már az esti sorozatozás sem elég figyelmünk lekötésére. Egyetértettek a résztvevők abban, hogy egy izgalmas könyv sokkal inkább kikapcsolja az embert a nap végén, mint bármelyik streaming platform által nyújtott szolgáltatás. Viszont nem mindegy, hogy mit olvasunk. Minden életkorban, élethelyzetben más és más könyvek azok, amik az egyénhez illenek és nagyon nehéz eligazodni a bőséges kínálatban. Ebben szeretne egyfajta támaszt, segítséget nyújtani Ági, hiszen minden könyv, amit ő ajánl, a saját „szűrőjén” már átment előtte. Csak olyan könyv jelenik meg könyvesboltjai polcain, amiket ő élvezetesnek, szívesen fogyaszthatónak tart.

A beszélgetés végén a láthatatlan mikrofon átkerült a hallgatósághoz, akik a NIOK alapítójától szabadon kérdezhettek. Többek közt a sikeres útja alatti nehézségeiről érdeklődtek. A kérdező szerint könnyebb úgy azonosulnunk egy életúttal, ha tudjuk, milyen buktatókon kellett az illetőnek túljutnia. Ági válasza alapján a siker kulcsa abban rejlik, hogy még a legnehezebb helyzetekben is törekednünk kell arra, hogy meglássuk a lehetséges pozitív kimeneteleket, új lehetőségeket. Olyan sok kérdés fogalmazódott meg, hogy még a beszélgetés után is sorban álltak a résztvevők, hogy Ágival beszélgetni tudjanak. Nagy örömmel töltött el minket, szervezőket, hogy akár Ági részéről, akár a közönség részéről azt a visszajelzést kaptuk, hogy egy tartalmas, szórakoztató, élvezetes rendezvényt sikerült megvalósítanunk.

Györgyi Kata