Ozzy Osbourne bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába

  • Image Music Backstage
  • 2024.10.21.
A Black Sabbath után most szólókarrierjéért is kiérdemelte ezt az elismerést.

Ozzy Osbourne immár szólóművészként is tagja lett a Rock and Roll Hall of Fame-nek. A beiktatási ceremóniára október 19-én, Clevelandben került sor, ahol Osbourne mellett olyan előadókat köszöntöttek, mint Mary J. Blige, Cher, Dave Matthews Band, Foreigner, Peter Frampton, Kool & The Gang, A Tribe Called Quest, Jimmy Buffett, MC5 és Dionne Warwick.

A Sötétség Hercege a Black Sabbath tagjaként először 2006-ban került be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Mostani beiktatását szólókarrierjéért kapta, amely 1980-ban, a Blizzard of Ozz című lemez kiadásával kezdődött. Legutóbbi szólóalbuma, a Patient Number Nine 2022-ben jelent meg.

A ceremónián egy Zakk Wylde, Maynard James Keenan, Wolfgang Van Halen, Billy Idol, Robert Trujillo, Chad Smith, Jelly Roll, Steve Stevens, Adam Wakeman és Andrew Watt alkotta all-star csapat a „Crazy Train”, a „Mama I'm Coming Home” és a „No More Tears” című dalok előadásával tisztelgett Ozzy előtt, akinek a színész és Tenacious D frontember, Jack Black adta át a díjat:

„A rock 'n' roll történetének legnagyobb frontembere – Ozzy Osbourne” – mondta Black. – A Blizzard of Ozz borítója a legmetalosabb dolog volt, amit valaha láttam, pedig azt sem tudtam, mi az a metal. Aztán visszatértem Ozzy korábbi albumaihoz, a Black Sabbathhoz. És azt gondoltam, hogy ’szent szar, ez a kurafi találta fel a heavy metalt... a legsötétebb, legsúlyosabb cuccot, amit a világ valaha is hallott’.”

Osbourne egy denevért formázó trónon ülve, álló ováció közepette vette át a díjat: „A rajongóim annyira hűségesek voltak hozzám az évek során, nem tudom eléggé megköszönni nekik” – mondta, hozzátéve, hogy különösen szerencsésnek érzi magát, amiért a világ legnagyobb gitárosaival, dobosaival, basszusgitárosaival játszhatott együtt. A családja mellett külön köszönetet mondott Randy Rhoadsnak, aki sokat segített szólókarrierjének alakításában, miután 1979-ben kirúgták a Black Sabbath-ból: „Ha nem találkoztam volna Randy Rhoadsszal, ma este nem ülnék itt.” (Az 1982-ben elhunyt gitárost, Rhoadsot 2021-ben iktatták be a Rock & Roll Hall of Fame-be.)

Osbourne jelenleg egyéb egészségügyi problémák mellett Parkinson-kórral küzd, utolsó turnéja a 2018-as No More Tours II volt. Tavaly bejelentette, hogy kénytelen felhagyni a turnézással, később azonban azt mondta, hogy két utolsó koncertet még szeretne adni Birminghamben, hogy elbúcsúzzon a rajongóitól.

Fotó: Ozzy Ozbourne hivatalos Facebook oldala