Letették esküjüket az új orvosok

Százhetven magyar és külföldi állampolgárságú orvos végzett a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. A most felavatott orvosdoktorok a szombati ünnepségen vették át diplomájukat.

-Amikor orvosdoktori diplomájukat kezükbe veszik, az első pillanat legyen a háláé. Legyenek hálásak szüleiknek, barátaiknak és mindazoknak, akik segítették önöket ezen a nehéz úton – kezdte köszöntőjét Papp Zoltán, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar tudományos dékánhelyettese. 

A professzor ünnepi beszédében kiemelte: a most végzettek méltán lehetnek büszkék diplomájukra, hiszen azt az ország egyik kiemelkedő oktatási intézményében szerezték.

-További tevékenységükben is hassa át önöket az az igényesség, amelyet ezen falak között megtapasztalhattak. Őszintén remélem, hogy az elmúlt években találkozhattak olyan oktatókkal, akik példaképül szolgálhatnak önöknek szakmai tevékenységük során – tette hozzá Papp Zoltán dékánhelyettes.

A köszöntőt követően a most végzett hallgatók letették esküjüket.

-Mi, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese és a Szenátus, tisztünkhöz kötött hatalmunknál fogva a mai nappal önöket tanulmányuk jutalmául orvosdoktorrá avatjuk, s felruházzuk mindazokkal a jogokkal és kiváltságokkal, melyek a törvény erejénél fogva az orvosdoktorokat megilletik – mondta Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

A szombati ünnepségen a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának 91 magyar és 79 külföldi állampolgárságú hallgatója vette át általános orvosi diplomáját.
 
Az eseményen a legkiválóbb most felavatott orvosdoktorokat és a kar oktatóit is díjazták. 

Baráth Benjámin Regő Rektori Elismerő Oklevél kitüntetést vehetett át a Debreceni Egyetem érdekében végzett eredményes és lelkiismeretes munkájáért, Pauliczky Balázs pedig Alma Mater Emlékérem kitüntetést kapott kiemelkedő közéleti tevékenysége elismeréseként.
Az Általános Orvostudományi Kar 13 most végzett hallgatója érdemelte ki a DETEP oklevelet az egyetem Tehetséggondozó Programjában végzett munkájáért (Baráth Benjámin Regő, Bálint Orsolya, Fekete-Szabó Eszter, Gerencsér Attila Tibor, Kovács Máté Balázs, Nagy Lilla, Ruzsa-Kis-Schubert Kinga, Cecilia Kunjumon Daniel, Gandhi Natasha Jatin, Nour Kurdi, Minh Ngoc Nguyen, Munachimso Ogochukwu Njoku, Cathrine Gassan Salem Alnamait). 

Gerencsér Attila Tibor a Debreceni Egyetem Kiváló Hallgatója kitüntetését vehetett át.  A kar tanácsa a hallgatói közösségek, valamint a Tanulmányi Bizottság javaslata alapján a hallgatók elméleti és gyakorlati képzésében és az oktatás megszervezésében elért eredményes tevékenységéért az Általános Orvostudományi Kar Kiváló Oktatója kitüntetést adományozta Gáspár Krisztiánnak, a Bőrgyógyászati Tanszék egyetemi docensének és Ajzner Évának, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatójának.  

Az ÁOK magyar és angol nyelven tanuló hallgatói évfolyamonként megválasztották az általuk legkiválóbbnak tartott egyetemi oktatókat, akiket a kar az ÁOK Év Oktatója kitüntetéssel jutalmazott (Szöőr Árpád adjunktus, Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet; Oláh Attila egyetemi docens, Élettani Intézet; Takács Roland Ádám tanársegéd, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet; Németh Norbert egyetemi tanár, Sebészeti Műtéttani Tanszék; Pórszász Róbert egyetemi tanár, Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet; Juhász Béla egyetemi tanár, Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet;  Horkay Irén professor emeritus, Bőrgyógyászati Tanszék; Fülöp Péter egyetemi docens, Belgyógyászati Intézet). 

A Pro Facultate Iuventutis díjat Baráth Benjámin Regő vehette át. Ugyancsak Baráth Benjámin Regőnek adományozták a Weszprémi díjat kitűnő tanulmányi eredménye, a Tudományos Diákkörben végzett kiemelkedő tudományos munkássága, valamint a helyi és országos tudományos diákköri kongresszusokon nyújtott kimagasló szerepléséért.  
 
A Sántha Kálmán Szakkollégium képzési programjában vállalt kötelezettségeinek kiváló eredménnyel történő teljesítéséért Baráth Benjámin Regő, Gerencsér Attila és Pál Réka Mária kapott elismerő oklevelet. A DEHÖK elnökének és alelnökének Elismerő Oklevelét pedig Beqain Anas Ehsan Salameh vehette át. 

Sajtóközpont - CzA