A fizika jövőjével ismerkedtek a műszaki karosok

A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában, a CERN-ben tettek látogatást nemrég a Debreceni Egyetem Műszaki Karának oktatói és hallgatói. A delegáció tagjai nemcsak a fizika legújabb eredményeivel ismerkedtek, hanem hosszútávú kutatási együttműködésről is tárgyaltak a kar és a létesítményt működtető szervezet között.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának (DE MK) oktatói és hallgatói 61-en utaztak a Svájc és Franciaország határán, Genf mellett található CERN-be. A létesítményt fenntartó Európai Nukleáris Kutatási Szervezet jóvoltából négy különleges helyszínt tekinthettek meg, szétnézhettek az antianyaggyárban, az irányítóközpontban, a szerverteremben és a mágnestesztelő üzemben. A látottak értelmezésében a CERN magyarul is beszélő munkatársai segítették a vendégeket.

A túra egyik vezetője, Sarvajcz Kornél, a DE MK Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék oktatója elmondta: egyebek mellett megtudták, hogy az 1950-es években létrehozott CERN-be szinte az összes fejlett országból érkeznek a nagyenergiájú fizikával magas szinten foglalkozó kutatók.

  • A mikrovilág csodáinak megismerését szolgáló létesítményt műszaki mérnökök alkották meg, de elsősorban a fizikusok „játszótere”, ahol egyebek mellett a világ keletkezését, az antianyagokat és fekete lyukakat vizsgálnak. Több jelentős felfedezés is történt itt, a legutolsó az isteni részecske, a Higgs-bozon megtalálása volt, amiért Peter Higgs 2013-ban Nobel-díjat kapott. A CERN létrehozásának egyik fontos célja volt annak idején, hogy az ilyen kutatásokat végző kutatók ne vándoroljanak el Európából, ami sikerült – emelte ki Sarvajcz Kornél.

A Műszaki Kar hallgatói a helyszínen a CERN által kínált szakdolgozat-, diplomamunka- és PhD-készítési, illetve kutatási lehetőségekkel is megismerkedtek. Tájékozódhattak arról, hogy a szervezet a legtehetségesebb fiataloknak akár több évre szóló, az ott tartózkodás költségeit teljes egészében fedező ösztöndíjat is kínál.

Az oktatók a laboratóriumban dolgozó magyar és külföldi kutatókkal nemzetközi kapcsolatokat építhettek a látogatás során, valamint a delegáció vezetői megtették az első lépést abba az irányba is, hogy a Debreceni Egyetem és a CERN között hosszabb távon kutatási együttműködés jöjjön létre műszaki területen.

Sarvajcz Kornél hozzátette: a több hónapnyi előkészítés után, a Hallgatói Önkormányzat támogatásával létrejött szakmai út során sok új ismeretre tettek szert, és nemcsak a fizikával összefüggő ismeretekkel foglalkozók profitáltak, hanem például a gépészek, a mechatronikával, építészettel foglalkozók is, ezért azt tervezik, hogy minden évben újabb csoportok indulnak majd a Műszaki Karról a CERN-be.