Siófokon létesít új campust a Debreceni Egyetem

A Siófok Város Önkormányzatával és a Siófoki Szakképzési Centrummal kötött megállapodások nyomán Siófokon létesül a Debreceni Egyetem legújabb campusa, amely a DE SIÓFOK CAMPUS néven fog működni. Az együttműködés célja Siófok bekapcsolása a hazai felsőoktatásba, valamint továbbtanulási lehetőséget biztosítása a térségbeli középiskolásoknak, hogy versenyképes tudást és piacképes diplomát szerezzenek, és munkájukkal a város és a régió jövőbeli fejlődését tudják szolgálni.

A debreceni Egyetem 13 karával, mintegy 31 ezer hallgatójával, köztük a legnagyobb nemzetközi közönséggel – több mint 120 ország 7300 diákjával –, Klinikai Központjával, – mely Magyarország legnagyobb betegellátó intézménye –, illetve köznevelési és szakképző intézményeivel a hazai felsőoktatás kiemelkedő szereplője. Nemzetközi szinten is kimagasló képzési,kutatási, és innovációs kapacitásokkal, tudományos eredményekkel rendelkezik, egyike a világ 500 legjobb egyetemének.

Kutatóegyetemként, valamint regionális vállalati innovációs hálózatok központi intézményeként Kelet-Magyarország gazdaságfejlesztésének egyik kulcsszereplője is, elősegíti a versenyszféra, az üzleti élet, a helyi önkormányzat és a központi kormányzat összefogását a regionális és a határokon átívelő oktatási, kutatási és fejlesztési programokban. Debrecen mellett tíz városban érhetők el a DE képzései, Hajdúböszörményben, Nyíregyházán és Szolnokon saját campust is működtet.

A Siófok Város Önkormányzatával és a Siófoki Szakképzési Centrummal kötött megállapodások nyomán Siófokon létesül a Debreceni Egyetem legújabb campusa, amely a DE SIÓFOK CAMPUS néven fog működni. Az együttműködések célja Siófok bekapcsolása a hazai felsőoktatásba. A Debreceni Egyetem a térség intézményi, vállalati szereplőivel egyeztetve olyan képzési kínálattal jelenik meg a városban, amely kiváló továbbtanulási lehetőséget nyújt a siófoki és a térségbeli középiskolásoknak, hogy versenyképes tudást és piacképes diplomát szerezzenek, valamint munkájukkal a város és a régió jövőbeli fejlődését tudják szolgálni. A megállapodás célja az is, hogy a képzési kínálat mellett az egyetem tudásbázisa az együttműködő partnerekkel közös kutatásokban, régiófejlesztésben, szolgáltatásfejlesztésben is fokozatosan szerepet kapjon.

Első lépésként 2024 szeptemberében megkezdődik az ingatlan felkészítése a – várhatóan 2025 őszén induló – megfelelő minőségű felsőoktatási tevékenységre. Ez a szerződésben vállalt épületfelújítási munkák ütemezett elvégzését jelenti, de ide tartozik a szerződésen kívüli, a tevékenység egyéb szükségleteinek kialakítása is. Az indítani tervezett képzések eszközigények biztosítása, a helyi tevékenység humán erőforrásának megszervezése és a folyamatos működés biztosítása komoly feladat és vállalás az egyetem részéről, amelyhez a forrásokat hosszabb távon helyben kell majd megtermelni. Addig is az egyetem inkubálni fogja a fejlődés egyes fáziasit, vezetése, karai, módszertana, intézményi know-how-ja pedig a helyi fejlődést fogja szolgálni.

Az első hallgatók a tervek szerint 2025 szeptemberében kezdhetik meg tanulmányaikat a Siófok Campuson. Emellett a Debreceni Egyetem a Balaton fővárosához köthető kurzusokat is szeretne létesíteni és indítani a felsőoktatási és magas tudást igénylő szolgáltatási piacon, melynek résztvevői vevőket jelenhetnek meg a város és a régió szolgáltatásportfóliójában.