A filozófián innen és túl

Vajda Mihály professzor halálának közelgő első évfordulója alkalmából rendezett szakmai találkozót a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófiai Intézete. A Főépületben szeptember 19-20-án tartott kétnapos konferencián tanítványok és pályatársak idézték fel a Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár máig ható munkásságát.

Vajda Mihály – ahogyan mindenki nevezte: Misu – a magyar filozófia meghatározó alakja, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Iskola utolsó tagja 2023-ban hunyt el.

1989-től volt jelen az egyetem életében, előbb a jogelőd Kossuth Lajos Tudományegyetem Filozófia Tanszékének vezetőjeként, majd az általa alapított Filozófiai Intézet igazgatójaként.

-Vajda Mihály egyik nagy érdeme, hogy vezetésével újraszerveződött a filozófiaképzés Debrecenben, de talán ennél is fontosabb, hogy több nemzedék számára vált lehetővé általa, hogy megszeresse a filozófiát. Ezen belül pedig a kritikai gondolkodás és a kérdezés méltóságának soha nem szűnő életfeladatát hagyta örökül, amelynek szellemében próbálunk mi is élni és tanítani – fogalmazott a rendezvény megnyitóján Valastyán Tamás, a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Filozófiai Intézet igazgatója.

A professzor munkásságát elsősorban a fenomenológia, a 20. századi német filozófia és a totalitariánus társadalmak elmélete terén fejtette ki.

- Neki köszönhetjük, hogy a magyar és nemzetközi filozófiai élet számos kiemelkedő személyisége adott elő és oktatott Debrecenben, hogy kiadványsorozatok indulhattak el és lehettek hosszú időre a magyar szellemi élet alakítói – mondta megnyitójában Csatár Péter.

A DE BTK stratégiai és gazdasági dékánhelyettese hangsúlyozta: Vajda professzor szellemi szabadsága és frissessége sokakat inspirált, indított el pályáján, akik büszkén vallják magukat tanítványainak, akik mára a magyar filozófiai, illetve tágabb értelemben a hazai kulturális élet jelentős alakjai, és akik közül többen – előadóként is – eljöttek a tiszteletére rendezett konferenciára.

A szakmai találkozón – amelyre a házigazda Debreceni Egyetem oktatói mellett Budapestről, Egerből, Szombathelyről és még Csehországból is érkeztek résztvevők – huszonkét eladás hangzott el, köztük a személyes emlékezéseken túl több prezentáció Vajda Mihály valamelyik kurrens témáját taglalta. A rendezvény résztvevői megtekinthettek egy rövid részletet Gulyás Gyula Vajda Mihályról készülő portréfilmjéből.

-Bár nem elsősorban hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg a mostani találkozót, mégis úgy vélem, rendszeresen, akár újabb konferencia keretében gyakran visszatérünk még Vajda professzor munkásságához, hiszen részint gazdag életműről van szó, részint folyamatos meggondolni valót tartogatnak szövegei, mind a filozófusi szerep, a filozófia rendeltetése terén, mind a különböző életproblémáinkat illetően – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Valastyán Tamás.

A konferencián elhangzott előadások anyaga hamarosan kiadvány formájában is elérhető lesz az érdeklődők számára.

Sajtóközpont – BZs