Átvették oklevelüket a DE Bolyai-ösztöndíjasai

A Debreceni Egyetemről 14-en nyerték el a Magyar Tudományos Akadémia legkiemelkedőbb fiatal kutatóknak járó támogatását, az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Az erről szóló oklevelet a Budapesten tartott hagyományos Bolyai-napon vehették át a díjazottak.

A Magyar Tudományos Akadémia 1997-ban hozta létre a pályakezdő fiatalok tudományos életpályájának tervezhetőségét, a kutatói állományban a különböző generációk együttműködését, a fiatal kutatók itthon tartásának segítését és teljesítmény-központú nevelését célzó Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. A Bolyai-ösztöndíj olyan teljesítmény-központú, országos megméretésen elnyerhető anyagi támogatás, amely hidat képez az országos autonómiában döntő szerepet játszó akadémikusok, akadémiai doktorok és a fiatal kutatói generáció között. Az akadémiai ösztöndíj a PhD–val rendelkező kutatókat segíti magyarországi kutatásaik folytatásában, valamint ösztönzi őket az MTA-doktori értekezés megírására és a tudományos cím megszerzésére.

A Pesti Vigadóban szerdán rendezett ünnepségen Freund Tamás, az Akadémia elnöke az akadémiai támogatásról szólva azt mondta, hogy az egyszerre elismerés és ösztönzés, elismeri az eddigi tudományos tevékenységet, ugyanakkor a folytatásra ösztönöz.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma minden évben a szakértői értékelések és a kollégiumok javaslatai alapján dönt a nyertes pályázatokról.

Az idén Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat nyert kutatók névsora ide kattintva olvasható.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma 2001-ben döntött arról, hogy a záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapott ösztöndíjasoknak, köztük a DE egykori nyerteseinek emléklapot adományoz, amelyet ugyancsak a Bolyai-napon vehettek át a korábbi díjazottak.