Optimalizáld az adóterheket, dönts az IPA mentes székhelyszolgáltatás mellett!

#fizetett együttműködés

Ami technikailag csupán annyiban különbözik a “hagyományos” székhelyszolgáltatástól, hogy a szolgáltató olyan területre jelenti be a vállalkozásunk székhelyét, ahol a helyi iparűzési adó (HIPA vagy IPA) mértéke 0%. Ezt az adónemet az önkormányzatok részére kell befizetni, így a mértékét is ők határozzák meg, egy az állam által megadott sávon belül.

Bár gyakran fontos bevételi forrásokról beszélünk, mégis előfordul, hogy a gazdaság serkentése miatt, vállalkozások csábítása miatt ez egy településen 0%, azaz lényegében nem létezik.

Helyi iparűzési adó
Az IPA mentes székhelyszolgáltatás lehetősége kecsegtető lehet azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, esetleg egyéni vállalkozóknak, akik szívesen megspórolnák az iparűzési adót minden évben. Ezt minden további nélkül megtehetik, viszont pár dologra oda kell figyelni.

A helyi iparűzési adó mértékét az önkormányzatok határozzák meg egy 0 és 2 százalék közötti sávban, ami azt jelenti, hogy az önkormányzat területén működő vállalkozások éves bevételének 0-2 százaléka a helyi költségvetést gyarapítja.

Azokon a helyeken, ahol az adókulcs 0% ott gyakran egyéb terhekkel kell számolnunk. Ezért érdemes a döntés előtt alaposan tájékozódni, esetleg professzionális segítséget kérni, az adóügyek, pláne laikusként könnyen túl bonyolulttá válhatnak.

IPA helyett
A helyi iparűzési adó hiányát az önkormányzatok általában igyekeznek kiváltani, vagy legalább részben pótolni. Erre lehet példa például az illetékes önkormányzat részére fizetendő bérleti díj, illetve az előírás, hogy a bérelt területen gazdasági tevékenységet kell folytatni.


Illetve szem előtt kell még tartani azt is, hogy ha a székhely mellett telephelyet is létesítünk, azonban másikönkormányzat hatálya alá eső területen, akkor az iparűzési adót meg kell osztani a két helység között. Ezért figyelni kell rá, hogy ha az IPA megúszása a cél, akkor csak olyan területen létesítsünk telephelyet, ahol az adókulcs 0%.


A székhely áthelyezése
A székhelyszolgáltatás rugalmas körülmények között teszi lehetővé a székhelyünk megválasztását. Alap esetben ez csak a tulajdonunkban álló, vagy az általunk bérelt és a tulajdonostól erre engedélyt szerzett ingatlanban tehetjük meg.


Gyakran egy iroda fenntartása azonban szükségtelen, ráadásul nagyon drága. A saját lakóhelyünk székhelyként való megadása pedig ugyan lehetséges, de minden esetben szerencsés, hiszen amint székhely lesz nyilvános adattá válik.

A székhelyszolgáltatás lehetővé teszi, hogy különböző szempontok szerint, lényegében tetszőlegesen válassszuk meg a vállalkozásunk székhelyét. Ilyen szempontot jelenthetnek a különböző adóterhek, de akár pályázatoknál is jelenthet előnyt vagy hátrányt egy-egy terület székhelyként való megjelölése.

Mindez természetesen teljesen legális, korábban voltak aggályok a székhelyszolgáltatók működésével kapcsolatban, azonban 2017 óta olyan jogszabályi környezet alakult ki, amiben a székhelyszolgáltatók működése mára teljesen tiszta és átlátható, ritka, hogy csak “cégtemetőként” gondolnának ezekre a vállalkozásokra. Sőt, előfordul olyan is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a szolgáltató kapcsolata
kifejezetten jó.


Ha elakadnál
Amikor cégügyekről van szó elkél a professzionális segítség. Bár ma már rengeteg minden el lehet intézni online és nincs feltétlenül szükség ügyvédekre vagy könyvelőkre, a cégvilág különböző szabályozásai gyorsan átláthatatlan sűrű hálóvá tudnak szövődni, főleg a laikusok szeme előtt.


Akár az adóoptimalizálás a cél, akár csak szeretnél úgy vállalkozást indítani, hogy a jogi alapok stabilan le vannak fektetve, a tevékenységi kör, az adózási forma és a fontos iratok mind rendben vannak, akkor érdemes szakértőket is bevonni a folyamatba, azzal nagyon nem foghatunk mellé.