Fával fűtés hatékonyan

Az ősz beálltával elengedhetetlen felkészülnünk a hidegebb hónapokra, amikor a fűtésé lesz a főszerep otthonainkban. Ezért fontos áttekintenünk a fűtési szezon szabályait és teendőit. Két részes sorozatunkban összefoglaljuk a legfontosabb információkat a fűtési idényre való felkészülésről.

A gáz és villany árak elszabadulása után sokak kényszerülhetnek arra, hogy otthonukat fával fűtsék. Aki fával fűt, és ezt megfelelő módon és karbantartott tüzelőberendezésben teszi, töredék áron megússza a telet.

Mire kell figyelnie annak, aki télen csak ezzel a fűtési móddal tudja melegen tartani otthonát? 

Ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni írásunk első része. 

A fatüzelés helyes használata: milyen a jó tűzifa?

A fával történő fűtéshez csak száraz, keményfa használható gazdaságosan (pl. bükk, akác, gyertyán, kőris, cser stb.). A fa csak 18-24 havi száradás után lesz száraz, ami azt jelenti, hogy a víztartalma 18% alá csökken. Tárolásánál fontos, hogy a levegő átjárja és eső ellen védve legyen, de ne fóliázzuk le, mert attól bepárásodik. 

A frissen vágott fa nedvességtartalma 50-60%, széljárta tárolóhely esetén pár hónap alatt a fa nedvességtartalma 30-40%-ra csökken. A magas nedvességtartalmú fa égésekor a víz elpárologtatása elnyeli a benne lévő energia felét. A keletkezett vízgőz egy része a kéményen át a szabadba távozik, és az utcát fűti, a másik fele lecsapódik a kémény falán és szurkosodást okoz. Ha sok kátrány rakódik le, az elzárja a füst útját és halálos szén-monoxid mérgezést okozhat. Mivel a kátrány jó hőszigetelő, ezért a tüzelőberendezésben lerakódva rontja annak hőleadását. Az égéstermékek nitrózus gázokat és szén-dioxidot tartalmaznak, amelyek vízzel elegyedve savat alkotnak és szétmarják a falazott kéményt. 

Fontos: Nedves fával fűteni tilos! A másfél-kétéves száraz, keményfa használata ajánlott. 

Begyújtás a szezon kezdetén 

Ősszel, amikor a délutánok még enyhék, a hideg éjszakák azonban már lehűtik a házat, jól esik egy kis meleg. Sokan már délután befűtik a fatüzeléses kályhát, hogy estére meleg legyen, és kitartson reggelig, de a füst visszaömlik a lakótérbe. Ennek oka az, hogy a kémény jelzi a hőmérséklet különbséget, és a huzat iránya mutatja, hogy merre van hidegebb. Ha a lakásban akár csak egy fokkal is hidegebb a levegő mint kint, „negatív” légáramlat jön létre és visszaáramlik a füst a helyiségbe. Első begyújtásra válasszuk ki azt a napszakot, amikor a lakásban egy kicsit melegebb van, mint odakint! Ilyenkor a kéményhuzatot meg kell indítani. Nyissuk ki a kéményajtót és több újság elégetésével melegítsük fel a kéményt. Azért kell több újságot elégetni, hogy a kémény egész hosszában felmelegedhessen.

Fontos: Tilos műanyagokkal, rongyokkal, konyhai hulladékokkal, robbanást előidéző anyagokkal tüzelni!

Hogyan ne gyújtsunk be?

Ha rosszul gyújtjuk be a kályhát, légszennyezést okozunk, mely minden esetben pénzkidobást is jelent, hiszen hasznosítatlan energia lép ki a kéményen. 

Széles körben elterjedt az a helytelen begyújtási mód, hogy jobbról-balról elhelyezett vastagabb fahasábra keresztben vékony gyújtóst, majd egyre vastagabb fát rakunk, és az alátömött újságpapírral igyekszünk begyújtani. Az első lángocskák a felül lévő egész fatömeget kezdik hevíteni és kihajtják a fában lévő vizet és illóanyagokat. Az így képződött füst a vízgőztől hideg, nehéz lesz. Nehezen indul meg a huzat, az égés nem tökéletes, vízpára, kátrány és korom rakódik a kályha és a kémény falára.

Fontos: Megfelelő tüzelőanyag használata esetén is gondoskodni kell a kéményjáratok rendszeres, évenkénti tisztításáról!

futureofdebrecen.hu