Házi szederszörp gyorsan, egyszerűen
Elkészítettem életem első szederszörpjét a kertben szedett szederből. Nagymamám régi receptes könyvei, füzetei között kutatva találtam rá a szederszörp elkészítésének receptjére egy aranyos, újságból kivágott papírdarabon.
A szörp elkészítéséhez az alábbi hozzávalókat írta az eredeti recept:
- 1 kg szeder
- 8 dl víz
- 1 kávéskanál borkősav
- cukor
- (1 mokkáskanálnyi szalicil: ezt a hozzávalót semmiképp nem akartam beletenni, mert már élelmiszer-ipari fölhasználásra sem engedélyezett a szalicil)
Elkészítés:
1) A szedret kiválogattam, megmostam, majd egy éjjelen át állni hagytam a borkősavas vízben.
2) Másnap leturmixoltam és ruhán keresztül átszűrtem.
3) Megnéztem, hogy mennyi deciliter levet engedett. Annyiszor 10 dkg cukrot adtam hozzá, ahány dl leve lett (1 literhez 1 kilót).
4) Lassú tűzön melegítettem, amíg a cukor el nem olvadt.
5) Az újonnan vásárolt üvegeket sütőbe tettem 15 percre 110 fokra, hogy fertőtlenítsem.
Miért vettem új üvegeket?
Ahogyan azt a 11. FoDCast – Üvegbezárt zamatok adásból is megtudhattuk, a tartósítás sikerét könnyen rontani tudja, ha nem jól záródik a kupakunk. Sajnos otthon nem volt olyan régi üvegem, aminek tökéletesen zárt volna a teteje emiatt beruháztam párra.
Extra tippek:
1) tipp: A feliratozást (műanyag nélkül) papír ragasztószalaggal oldottam meg. A kupakra helyezett textil darabot korábbi szörpös üvegről mentettem meg.
2) tipp: A textil darabot, amit a szeder préselésére használtam, egyből hideg sós vízbe áztattam be mosás előtt. (A sós víz a friss vérfoltot is kiszedi a textíliából.) Áztatás után mosógépbe raktam és olyan tiszta lett utána, mint új korában.
Szeretettel ajánlom a házi készítésű szederszörp receptet! Ha nektek is van bevált szörp receptetek írjátok meg nekem kommentben.
Forrás: futureofdebrecen.hu