Egy leves, ami átmelegít

Gyömbéres répakrémleves

Az időjárás egyre inkább hidegre fordul, így amikor sok időt töltök a szabadban, jól esik egy kis forró leves, ami átmelegít. Már számtalanszor elkészítettem ezt a levest a hideg téli napokon és bekerült az állandó receptjeim közé. Mindamellett, hogy nagyon finom, tetőtől-talpig átmelegíti az egész testem és lelkem, teljesen felpezsdülök tőle! 

A receptet a Prove oldal Veganuár kihívása keretében ismertem meg.

HOZZÁVALÓK (kb. 3 adaghoz)

  • 50 dkg répa
  • 1 nagy fej felkockázott vöröshagyma
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • egy 1,5 x 1,5 cm-es gyömbérdarab apróra vágva
  • 1 tk barna cukor
  • 1 ek olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet szegfűbors
  • 1 ek. sörélesztőpehely (a nem vegán változatban reszelt sajt használható)
  • chilipor vagy chilipehely (opcionális)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 7 dl zöldségalaplé
  • petrezselyemlevél és tökmag a tálaláshoz

RECEPT

  1. Elkészítjük a zöldségalaplevet.
  2. Alacsony lángon az olajon megpirítjuk a vöröshagymát.
  3. A répákat negyed karikákra vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Közepesre vesszük a lángot és 15 percen át pirítjuk, kb. félpercenként kevergetjük. Nagyjából félidőben hozzáadunk egy csipet sót, a barna cukrot, a gyömbért és a fokhagymát. 
  4. A répákat felöntjük a zöldségalaplével. Ha felforrt, alacsony lángon főzzük kb. 15 percig. 
  5. Ezt követően levesszük a tűzhelyről a levest botmixerrel krémesítjük.
  6. Visszatesszük a levest a tűzhelyre és hozzáadjuk a szerecsendiót, a szegfűborsot, borsot, a sörélesztőpelyhet, a citromlevet és a chilit. Ha túl sűrűnek érezzük, adhatunk hozzá még vizet.
  7. Alacsony lángon 5-6 percig tovább főzzük. 
  8. Pirított tökmaggal és friss petrezselyemzölddel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Forrás: futureofdebrecen.hu