Karfiolpizza
alacsony szénhidráttartalmú és isteni finom
Talán a pizzáról a legnehezebb lemondanunk a diéta alatt; a jó hír azonban az, hogy ha fogyókúra-barát verziót választunk, akkor nem is kell megtennünk. Ma már több olyan alternatív pizzatészta létezik, amelyet könnyedén beilleszthetünk a diétánkba: az egyik ilyen a karfiolpizza. Nem csak diétás, de ínycsiklandóan finom is. Ki az, aki ne imádná a pizzát? Tény, hogy a pizza nem véletlenül olyan népszerű finomság, azonban nem kevés kalóriát tartalmaz, így a hagyományos pizza nehezen férhet bele az étrendünkbe, ha fogyni szeretnénk. A liszt, a zsíros sajt és a bacon nem igazán tartozik a diétás élelmiszerek közé – de mi van akkor, ha ezeket a hozzávalókat olyan alapanyagokra cseréljük, amelyek nem csak segítik a fogyást, de még istenien finomak is? A karfiolpizza tökéletes alternatíva lehet, hiszen a pizzatészta alapja a karfiol, ami lényegesen kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a liszt – zsíros sajtok és bacon helyett pedig használjunk mozzarellát, sovány sonkákat, és sok-sok zöldséget. Íme, az ínycsiklandó karfiolpizza receptje: Hozzávalók a tésztához: 400 g karfiol; 150 gramm gouda, ementáli, vagy pizzasajt; 2 tojás; só; bors. Hozzávalók a paradicsomszószhoz: darabolt paradicsom; paradicsompüré; oregánó; bazsalikom; kakukkfű; fokhagyma só; kevés méz, vagy édesítőszer. Ajánlott feltétek: sovány sonka, parmezán, light mozzarella. Zöldségek tetszés szerint: brokkoli, zöldborsó, kukorica, lilahagyma, pepperoni, spenót, gomba, paradicsom, paprika stb. A tészta elkészítése: 1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (légkeveréses sütő esetén 180 fokra). 2. Tisztítsuk meg a karfiolt, és hámozzuk meg a szárát. A karfiolszirmokat és a szárat apróra vágjuk, vagy konyhai robotgépben finomra reszeljük. 3. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd terítsük ki rá a felaprított karfiolt. 4. Enyhén sózzuk meg a kiterített karfiolt. 5. Fedjük le sütőpapírral, és a sütő közepén kb. 10 percig süssük a „tésztát”. 6. Vegyük ki a karfiolt a sütőből, és hagyjuk kihűlni. 7. Reszeljük le a gouda sajtot, az ementálit vagy a pizzasajtot – majd tegyük bele egy tálba és keverjük össze két tojással és egy kis borssal. 8. Keverjük bele a masszába a langyos karfiolt. 9. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és a karfiolos-sajtos keverékből formáljunk két pogácsát, majd a sütő középső részén süssük 10-15 percig, amíg a keverék majdnem készre sül. A paradicsomszósz elkészítése: 1. A darabolt paradicsomot zúzzuk össze aprítógépben, vagy botmixer segítségével. 2. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a fűszereket és az édesítőszert, vagy a mézet. A karfiolpizza elkészítése: 1. Kenjük meg a karfioltésztás alapot pizzaszósszal. 2. Ízlés szerint szórjuk meg parmezánnal, feldarabolt mozzarellával. 3. Tegyünk rá a sovány sonkát, a zöldségeket és a tetejére még egy kis sajtot. Ezután süssük még 180 fokon 8-10 percig.
forrás: life.hu