Serj Tankian – itt a Foundations EP

  • Image Music Backstage
  • 2024.10.14.
Szeptember végén jelent meg Serj Tankian énekes, költő, dalszerző, képzőművész, filmproducer, aktivista és író legújabb EP-je, mely a Foundations címet viseli. A System Of A Down frontemberének legfrissebb anyaga egy kemény, koncentrált gyűjteményben gondolja újra a korábbi évtizedek zenéit és dalszövegeit.

„A lázadás zenéje” – nyilatkozta az új anyagról a System Of A Down frontembere.

Mint Tankian összes munkája, a Foundations öt dala is a hangzások és stílusok széles skáláját öleli fel, korszakokon átívelve, érzelmek gazdag palettáját felvonultatva. Nagyon is rockos album – „a lázadás zenéje”, mondta róla Tankian. „Visszatekintés az életem különböző korszakaiból származó dalokra, amelyek a memoáromat hivatottak kiegészíteni.”

A Foundations indító dalának, az indoktrináció és a tekintélynek való vak engedelmesség elleni lázadásra buzdító A.F. Day-nek a története majdnem három évtizedre nyúlik vissza, a korai System Of A Down napokra. Tankian végül sosem vitte el a zenekarnak felvételre, azonban amikor nemrégen ráakadt az A.F. Day-re, úgy érezte, hogy „végre ki kell adni”. Ennek során megtartotta az eredeti zene nagy részét, beleértve a vokált is: „a hangom természetesen változott az idő múlásával” – magyarázta a döntést.

Az album legtöbb érzelemmel átitatott dalának, a Justice Will Shine On-nak a gyökerei szintén a SOAD korai napjaira nyúlnak vissza, az üzenete azonban ma is ugyanolyan súlyos és aktuális: az erőteljes riffek és ütemes ritmusok alatt Tankian az örmény népirtás szörnyűségeivel foglalkozik, megrázóan személyes és közvetlen módon lefestve azokat a szenvedéseket, amelyeket nagyszülei a saját bőrükön tapasztaltak meg.

Az Appropriations szintén egy régebbi dal, amit Tankian a saját bevallása szerint „újra-kisajátított a modern időkre”. A zenei részekben keleti és nyugati dallamok váltják egymást, a dalszöveg pedig egymással szembeállított témák és érzelmek kontrasztjára épül: „Lemondás, provokáció, szegregáció... képzelet és alkotás”. A Cartoon Buyer közvetlenül Tankian első szólólemeze, a 2007-es Elect The Dead előtti időszakból származik. Az intenzitásában és tempójában is fokozatosan kibontakozó dalban Tankian az emberiségen belüli megosztottságot vizsgálja, mielőtt kinyilvánítja az egységünket: „Ők vagyunk mi és mi vagyunk ők.”

A záródal, a Life's Revengeful Son, melyet Tankian eredetileg a 2010-es Imperfect Harmonies albuma előtt rögzített, szintén az énekes korábbi munkáit idézi változatos hangszerelésében, ritmusában, szövegében és képi világában egyaránt: „Jézust az utcán látták, amint kereszt helyett egy autótengelyt vonszolt maga után.”

A Foundationst Tankian nagyrészt a saját Los Angeles-i Serjical Strike stúdiójában vette fel, ő írta, játszotta fel, és hangszerelte a teljes anyagot, melynek a producere is ő maga. Az album borítóját díszítő Sunburst című mű szintén saját alkotása. A lemezen közreműködött még Dan Monti (gitár, basszusgitár), valamint a Cartoon Buyer című dalban Mario Pagliarulo basszusgitáros és John Dolmayan, a SOAD dobosa.

Jövőbeli terveiről Tankian így beszélt: „A következő lemez valószínűleg feldolgozások, kollaborációk és kollázsok lemeze lesz”, mondta, kiemelve, hogy továbbra is különböző és változatos irányokba tervez haladni: „az ismétlés unalmas, és a művészet halála.”

A System Of A Downnal Tankian idén mindössze két koncertet adott: a Las Vegas-i Sick New World fesztiválon, valamint a San Francisco-i Golden Gate Parkban léptek fel, ez utóbbira villámgyorsan elkelt mind az 50 ezer belépő.

A Foundations tracklistje a következő:

01. A.F. Day

02. Justice Will Shine On

03. Appropriations

04. Cartoon Buyer

05. Life's Revengeful Son