Meghalt John Mayal

  • Image Music Backstage
  • 2024.07.24.
Helyi idő szerint hétfőn 90 éves korában meghalt John Mayall blueszenész – közölte a család a közösségi oldalakon.

Kilencvenéves korában meghalt John Mayall brit blueszenész. A Bluesbrakers alapítóját hétfőn érte a halál kaliforniai otthonában – jelentették be a zenész Instagram-oldalán.

A közlemény szerint Mayall egészségi gondokkal küzdött, amelyek „arra kényszerítették a világ legnagyobb utcai harcosát, hogy befejezze hatalmas páyafutását”.

John Mayall 1933-ban született Macclesfieldben, apja jazzgitáros volt. Bár zenei tehetségének jelei hamar megmutatkoztak, mégis szülővárosának képzőművészeti iskolájában (Manchester Junior School of Art) tanult.

Első zenekarát, a Powerhouse Fourt főiskolásként alapította. Kislemezek és klubfellépések után 1966-ban jött az igazi áttörés, amikor az 1963-ban megalakított Bluesbreakers együtteshez csatlakozott Eric Clapton. A Mayall/Clapton/McVie/Flint felállás minden idők egyik legjobb brit blues zenekara volt, és 1968-ig működött.  A hetvenes években visszavonult, 1982-ben újjászervezte a zenekart, amely Magyarországon is fellépett, először 1985-ben a Kisstadionban. A Népszava emlékeztet, hogy sosem lett annyira ismert, mint zenekarának többi tagja – és bántotta is, hogy nem volt slágerlemeze, nem nyert Grammy-díjat, és a Rolling Stone sem írt róla –, viszont bírta energiával, még nyolcvanas éveiben is színpadra állt. 2013-ban underground előadóként határozta meg magát.  

A közlemény szerint betegségei „kényszerítették arra a világ legnagyobb utcai harcosát, hogy befejezze hatalmas pályafutását”. Idén a Rock & Roll Hall of Fame tagja lett, az 1966-os Blues Breakers With Eric Clapton című albumot pedig az egyik legjobb brit blueslemeznek tartják.