A legendás Rock and Roll lakás, ahol nem kevés legenda élt

  • Image Music Backstage
  • 2024.10.17.
Az Abbey Road stúdió és az Apple Savile Row-i főhadiszállása után nincs más épület, amely akkora jelentőséggel bírna a The Beatles történetében, mint a londoni Montagu Square 34. Mindössze 4 év alatt olyan lakói voltak, mint Hendrix, Ringo Starr, McCartney, Lennon és Yoko vagy az amerikai író, William Burroughs.

A Montagu Square 34, a londoni  Marylebone negyed egyik csendes sarkában, egy olyan ikonikus épület, amely az Egyesült Királyság popzenei történetének központjában áll. Ez az elegáns 19. századi lakóház adott otthont és munkahelyet több legendás művésznek is, köztük Ringo Starrnak, Paul McCartney-nak, John Lennonnak, Jimi Hendrixnek, Yoko Onónak, William Burroughsnak és a híres dizájner kollektívának, A bolondnak. Az épület így a Beatles és más művészek kreatív alkotómunkájának fontos helyszíne lett.  
 
34-Montagu-Square-best-walking-tour-london.jpg (1000×667)
 
Ringo Starr egykori lakása a londoni Montagu Square-en akaratlanul is ikonikus épület lett, és zenetörténelmi fontossága vitathatatlan, ahol több zenei ikon is megfordult illetve lakott.  Starr 1965-ben vásárolta meg az ingatlant, és  2000-ben került eladásra, potom 575 ezer fontért cserélt gazdát. Lennon és Yoko Ono is éltek itt egy időben, és a helyszínen zajlott az a híres fotózás, amely fontos része lett a zenetörténelemnek. A legendás lakás a Two Virgins címlapfotózásának is helyszíne volt, amikor John és Yoko a hálószobájukban a lakás hátsó részében, biztonságosan távol minden rajongótól anyaszült meztelenül álltak kamera elé. Nem volt szükség David Bailey vagy Terence Donovan fotósok jelenlétére. John egyszerűen beállította az időzítőt a fényképezőgépén, és különféle pózokban álltak a kamera elé.
20128.jpg (1000×792)
 
De nem csak a meztelen szerelem kapott helyett ezek a falak között, hanem rendőrségi razzia is. Scotland Yard kábítószerrel foglalkozó csapata egyszer lerohanta a lakást, Johnt és Yokót pedig letartóztatták hasis birtoklása miatt, majd óvadék ellenében szabadon engedték őket.
 
Ringo Starr, amikor két hétre kilépett a Beatles zenekarból, ebbe a lakásba tért vissza beszélni Lennonnal. A két hetes szünet  egy különösen nehézkes stúdiózás során kialakult feszültség következménye volt.  Paul McCartney éles kritikával illette a játékát egy interjúban és Ringo annyira megsértődött, hogy dühében kilépett a zenekarból. Ezután Peter Sellers hajóján pihentek a családjával Szardínián, ahol a séf polipot szolgált fel nekik, amit Ringo nem volt hajlandó elfogyasztani. A kapitánnyal beszélgetésbe is elegyedett az állatról, az élményből pedig megszületett második önálló szerzeménye, az Octopus’s Garden. Amikor két hét múlva visszatért a stúdióba, dobfelszerelését George Harrison virágokkal borította be.
 
jimi-4.jpg (1200×800)
 
Az ingatlan vonzereje nemcsak a luxus kivitelezésben rejlik, hanem a történelmi jelentőségében is, ugyanis Jimi Hendrix is itt lakott egy darabig. Jimi Hendrix, Kathy Etchingham (a barátnője), Chas Chandler (menedzsere) és Lottie Lexon (Chas barátnője) beköltöznek a lakásba. Jimi és Kathy a földszinten laknak, Chas és Lottie pedig az emeleten. Ezalatt Jimi megírja a The Wind Cries Maryt, miután vitatkozottKathyvel a főzési képességeiről. A zaj miatti panaszok után néhány hónappal később mind négyen kiköltöznek a lakásból.
 
Paul McCartney szintén beköltözött Ringo Starr egykori lakásába a Montagu Square-en, és az alagsorban egy kis bemutató stúdiót hozott létre. Itt kezdett dolgozni az ikonikus "Eleanor Rigby" dalon, és kísérletezett szalaghurkokkal, hogy új, avantgárd hangzásokat alkosson. Ebben az időszakban Paul McCartney közel került az avantgárd művészeti mozgalomhoz, és hangfelvételeket készített különböző költőkkel, köztük William Burroughs-al.
 
A ház rockzenei kötődésének ezzel még nincs vége, ugyanis új lakók érkeztek, méghozzá a The Fool. A Fool egy holland designkollektíva volt, akiket kreativitásuk miatt az Apple alkalmazott és pszichedelikus ruhákat terveztek a The Beatles, a Cream, a The Hollies, a Donovan, a Procol Harum és Marianne Faithfull számára. 
 
art-mg-bentleys1beatles05.jpg (900×600)
 
Mindössze négy év leforgása alatt tehát Ringo Starr, Paul McCartney, John Lennon, Jimi Hendrix, Yoko Ono, William Burroughs és a The Fool mind az elegáns 19. századi tető alatt éltek és dolgoztak a  művészet patrónusáról, Elizabeth Montagu elnevezett téren.ép Elizabeth Montagu (1718–1800) egy jelentős társadalmi reformátor és a művészetek patrónusa volt az Egyesült Királyságban.  Nagy támogatója volt a szociális reformoknak, és az irodalmi világban betöltött szerepe miatt nevezték el róla a londoni Montagu Square-t, ahol a 34-es számú lakás is áll., ami mára igazi zarándok hely lett. 
24.jpg (800×534)