Szakmai tapasztalatcsere a legújabb endokrinológiai kezelésekről

Új készítmények és eljárások jelentek meg az endokrinológiai betegségek kezelésében, melyek alkalmazásával jelentősen javulhat a páciensek életminősége. A legmodernebb terápiás lehetőségeket, valamint a legújabb tudományos eredményeket ismertették és vitatták meg a szakemberek a pénteken kezdődött kétnapos Debreceni Endokrinológiai Napokon.

Az endokrinológusok elsősorban az agyalapi-, a hasnyál-, a pajzsmirigy, a mellékevesék, illetve a petefészkek, a herék betegségeivel, valamint az anyagcsere-betegségekkel, többek között a cukorbetegséggel foglalkoznak. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Endokrinológiai Részlege országos centrumként működik, ahol a legkorszerűbb terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre.

-    A Belgyógyászati Klinika endokrinológiai tevékenysége nagy múltú, több évtizedre nyúlik vissza, és számos hazai, illetve nemzetközi szinten ismert és elismert szaktekintély fejlesztési és szakmai tevékenységéhez fűződik. Az e szakterületen dolgozók jelenleg is sokat tesznek a betegellátás töretlen fejlődéséért, ezzel hozzájárulva a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ hírnevének öregbítéséhez – emelte ki Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke a Debreceni Endokrinológiai Napok megnyitóján. 

A pénteken kezdődött kétnapos konferencián az endokrinológiai betegségekkel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket és a legmodernebb terápiás lehetőségeket vitatták meg a résztvevők. A szakmai fórumon a Debreceni Egyetem szakemberei többek között a Lutathera kezeléssel kapcsolatos tapasztalataikat ismertették. A Klinikai Központban két éve elérhető az az új izotópos kezelés, amelyet korábban csak néhány európai intézetben alkalmaztak neuroendokrin daganatban szenvedő betegek kezelésében.

-A Lutathera kezelés hatékony gyógymód az előrehaladott, áttétet képzett tumorok esetében, alkalmazásával jelentősen meghosszabbítható a betegek élete. Ezzel megállítható a tumor növekedése és elérhető, hogy visszafejlődjön a daganat. A kezelés speciális hátteret, műszerezettséget és szaktudást igényel, amely a Klinikai Központban rendelkezésre áll – ismertette Bodor Miklós egyetemi docens, a Belgyógyászati Klinika Endokrinológiai Részlegének vezetője. 

Bodor Miklós azt is elmondta, hogy a Magyarországon népbetegség számító cukorbetegség terápiájában is jelentős fejlődés volt az utóbbi években, új gyógyszerek jelentek meg, például a GLP-1 receptor agonista szerek, valamint SGLT2 gátlók, melyek rendkívül hatásosak a vércukorszint szabályozásában, a testsúly, illetve a kardiometabolikus rizikó csökkentésben. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat is megvitatták a szakemberek a kétnapos szimpóziumon.

A Debreceni Endokrinológiai Napokon emellett szó esett többek között a korszerű posztmenopauzális hormonpótlásról, a mellékvese-daganatok korszerű diagnosztikájáról, a gyermekkori diabetes kezelésének újdonságairól, a differenciált pajzsmirigyrák követésében használt képalkotó eljárásokról, a pajzsmirigy betegségekben alkalmazott új műtéti technikákról és genetikai vizsgálatokról.

Az idei rendezvényen mintegy százhetvenöt hazai szakember vett részt. 

Sajtóközpont - CzA