Epertermesztés

Veszélyben mindenki kedvenc gyümölcse, mert egyre kevesebben termesztik Európában

Hamarosan elfogyhat a boltok polcairól a hazánkban is népszerű gyümölcs. Az epertermesztés mélypontjára ért Európában, a legnagyobb kitermelő országok ugyanis egyre kevesebb szamócát szüretelnek le. Veszélyben a földieper jövője. Európa szerte egyre több országban jelent gondot, hogy csökken a megtermelt eper mennyisége, a boltokban az ára pedig egyre magasabb. Ha a következő években nem változik valami drasztikusan a növénytermesztésben, akkor lehet, hogy megszűnnek a legnagyobb epertermelő cégek és családi vállalkozások. A probléma nem új keletű, már a korábbi években is egyre több jel utalt arra, hogy nehezebbé válhat a szamócatermesztés. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy bár emelkedett a gyümölcs ára, a termesztők nem jutotottak magasabb profithoz. Emellett a szezonális munkások bére, az energiaárak növekedése, valamint a munkaerőhiány sem kedvez az epertermesztésnek. A brit Fruitnet már az év elején megkongatta a vészharangokat, amikor arról írtak, hogy miközben a bogyósgyümölcs-ágazat soha nem látott rekordokat ért el, addig a zászlóshajójuk, az epertermesztés mélypontra jutott 2025-re. A növekvő energiaárak, a munkaerőhiány, és a munkabérek növekedése mind arra sarkallták a termesztőket, hogy árat emeljenek, de már nem lehet tovább drágítani a termékeket, ugyanis a boltok is rátették a maguk használt a gyümölcsre – ebből a vállalkozások csak keveset látnak. Mivel az epertermesztés már nem éri meg, sokan átnyergelnek más gyümölcs vagy zöldség termesztésére. A British Berry Glowers (BBG) felmérései szerint 2023-ról 2024-re 8%-al csökkent az eperpalánták ültetése, és 9 millió tonnával kevesebb eper jelent meg a boltok polcain. Nem jobb a helyzet a másik epernagyhatalom Finnország esetében sem, ahol 2024 nyarán rekordösszegért, 8,5 euróért (3500 forintért) lehetett hozzájutni egy doboz eperhez. Itt a már említett okok mellett az okozott problémát, hogy a meleg és száraz időjárás miatt eperhiány alakult ki. Skóciában szintén akadozik az epertermesztés, itt az időjárási viszontagságok miatt áttértek a fóliasátras ültetésre, ez azonban rontotta az eper minőségét és ízét. Magyarországon sem jobb a helyzet, ahol a februári meleg miatt hamarabb kezdték meg a vegetációt a szamócaültetvények, de később az éjszakai fagyok lassították a fejlődést. Emellett a termelők itt is küzdenek azért, hogy magasabb árakkal dolgozhassanak, de a piaci kereslet nem teszi ezt lehetővé, az import eperről pedig még nem is beszéltünk - írja a Világgazdaság.

forrás: life.hu